BBC: Většinu ruských ztrát tvoří výsadkáři. Tutlá se to

29.03.2022 9:24

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prozradil, za jakých okolností Ruská federace sáhne k použití jaderných zbraní a zda se tak stane na Ukrajině. Důrazně odmítl, že by ruské síly útočily na školky či rodinné domy. Rusové podle něj cílí jen a pouze na armádní objekty. Město Mariupol mezitím bylo kompletně zničeno. Rusové kolem něj dál utahují svou smrtící smyčku. Smrtka s válečnou kosou však vtrhla i mezi ruské vojáky. BBC si pořádně posvítila na ruské válečné ztráty. A toto zjistila...

BBC: Většinu ruských ztrát tvoří výsadkáři. Tutlá se to
Foto: Radim Panenka
Popisek: Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v Číně

Podle CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Ruská federace nesáhne na Ukrajině po jaderných zbraních. „Moskva je použije pouze v případě ohrožení existence země,“ oznámil podle americké CNN Peskov.

„Jakýkoli výsledek operace (na Ukrajině) samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ řekl Peskov. „Máme bezpečnostní koncepci, která velmi jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu v naší zemi můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně k odstranění ohrožení existence naší země.“

Důrazně odmítl, že by ruské okupační síly ostřelovaly civilní cíle, jako jsou školy, školky, sídliště, rodinné domy, a tak podobně. „Neostřelujeme domy, neostřelujeme byty, neostřelujeme civilní objekty. Cílíme jen na vojenskou infrastrukturu,“ uvedl mluvčí Kremlu.

Fotografie a záběry kolující na sociálních sítích z Charkova, z Černihivu a z dalších měst však dokládají, že pravda je jiná.

Podle informací vlády v Kyjevě ruští agresoři rozstříleli nejméně 378 škol.

Starosta Mariupolu Vadim Bojčenko oznámil, že Rusové mají pod kontrolou všechny evakuační koridory z města a kolem Mariupolu dál utahují smyčku. „Bohužel jsme dnes v rukou okupantů,“ uvedl starosta. „Podle našich odhadů je dnes v obleženém městě Mariupol, kde se nedá žít, protože tam není voda, elektřina, teplo, asi 160 000 lidí,“ pokračoval. „A je to opravdu děsivé.“

Analytik Royal United Services Institute Jack Watling má za to, že Mariupol již brzy definitivně padne. Až se tak stane, Rusové podle něj obklíčí ukrajinské jednotky na frontě na Donbasu a tady prý vyvstane pro vládu v Kyjevě velký problém. „Bude jim docházet munice, budou velmi unavení, a to by byl pro ukrajinskou armádu velký průšvih,“ uvedl Watling.

Ruské síly ostřelují na různých místech Ukrajiny sklady paliv i potravin. Ukrajinské síly hlásí, že za pondělí zničily 12 ruských tanků, čtyři ruské drony a další techniku.

Podle OSN z Ukrajiny před válkou uteklo už 3,8 milionu lidí. Polovina z toho jsou děti.

BBC provedla analýzu dat o ruských ztrátách jak z oficiálních zdrojů, tak ze sociálních sítí, ze škol a z jiných institucí a dospěla k závěru, že asi 20 procent ruských ztrát padá na vrub důstojnického sboru.

„20 % je obrovské číslo. Ale neznamená to, že každý pátý ruský voják zabitý na bitevním poli je důstojník. Možná jsou důstojníci rychleji odstraněni z bojiště,“ myslí si zpravodajka BBC v Rusku Olga Ivšina. „Většinu potvrzených ztrát tvoří výsadkáři různých hodností (od svobodníka až po plukovníka). To lze vysvětlit tím, že parašutisté jsou často Ruskem využíváni jako hlavní útočná síla. Jsou lépe vycvičení a vybavení ve srovnání s většinou ostatních jednotek,“ pokračovala s tím, že vedle výsadkářů padli na Ukrajině také speciálně vycvičení vojáci z řad GRU, z řad ruské vojenské rozvědky.

 

 

Podle novinářky jich padlo nejméně deset. Mělo jít o příslušníky elitních jednotek známých pod označením „Vityaz“, jejichž příslušníci podstupují opravdu tvrdý vojenský výcvik.

„Na Ukrajině je minimálně jedno potvrzené úmrtí ruského karmínového baretu – je to Ruslan Galjamov z oblasti Tatarstánu,“ napsala novinářka.

Ruské ztráty na Ukrajině

„Rusové potvrdili smrt více než 10 vojenských pilotů, navigátorů a leteckých mechaniků. Jde o unikátní specialisty. Výcvik 1 stíhacího pilota trvá 7–8 let a stojí přes 3 miliony dolarů,“ zaznělo také od ruské zpravodajky BBC.

Z dostupných dat prý také vyplývá, že většina padlých ruských vojáků byla původně povolána ze Sibiře, ale také z Dagestánu, sousedícího s Gruzií na jihu Ruska a z Jižní Osetie, což je původně gruzínské území.

„Jeden sibiřský novinář řekl BBC: ,Všem místním sdělovacím prostředkům dala regionální vláda pokyn, aby nezveřejňovaly žádné údaje o ztrátách na Ukrajině. Existují případy, kdy místní představitelé vyvíjejí tlak na příbuzné obětí a nařizují jim, aby mlčeli. Říkají, teď není třeba dělat povyk, najdeme způsob, jak si vaše chlapce připomenout později.‘ Takže výše ztrát hlášených jednotlivými regiony závisí hlavně na postoji, který zaujímají místní úřady. Dagestán oficiálně hlásí přes 50 obětí. Čečensko – pouze 2,“  napsala Olga Ivšina.

Příbuzní, kteří během ruské invaze na Ukrajinu ztratili syna, otce, synovce či jiného příbuzného z řad ozbrojených sil Ruské federace se prý většinou omítají jakkoli vyjadřovat. Proto je podle novinářky tak složité získat přesnější údaje.

Do státních médií se prý dostanou jen taková vyjádření, která jsou v souladu s ruskou propagandou o válce na Ukrajině. To znamená tisková prohlášení, která obsahují ujištění, že ruští vojáci nestřílí na ukrajinské civilisty, ale ukrajinští civilisté tak ohleduplní k ruským vojákům nejsou.

Gulnara Valjeva, matka jednoho ze zabitých vojáků, příslušníka speciálních sil Jevgenije Dudina, který padl u Kyjeva, dává najevo, že začala nenávidět všechny Ukrajince. „Věří, že Rusko provádí pouze velmi přesné údery na ukrajinské vojenské cíle. Tuto zprávu neustále vysílá ruská státní televize. Domnívá se také, že Rusko provedlo preventivní úder, aby se vyhnulo útoku z Ukrajiny, který byl bezprostřední. Další slova budou její přímá citace, která mě šokovala,“ uvedla zpravodajka BBC.

„Už teď všechny nenávidím. Říká se, že tam jsou civilisté a naši kluci na ně nemůžou střílet. Ale stříleli na mého syna z Kyjeva. Proč oni můžou střílet a naši kluci ne? Tak teď říkám – bombardujte civilisty, pak se může stát, že více našich chlapců zůstane naživu,“ řekla Gulnara BBC.

Ukrajinská strana tvrdí, že na Ukrajině padlo už přes 16 tisíc ruských vojáků. Západní analytici ruské ztráty odhadují na 7 až 15 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…