BIS prý zatajovala informace před policií už v kauzách Mrázka a Pitra

28.03.2012 22:02

Bezpečnostní informační služba po kauze s únikem nahrávky telefonátů Béma a Janouška opět čelí podezření ze zatajování informací vedoucích k odhalení vazeb organizovaného zločinu. Podle zjištění deníku Insider BiS zatajovala důležité informace při vyšetřování okolností korupčních afér kolem tehdejšího šéfa podsvětí Františka Mrázka a uprchlíka Tomáše Pitra.

BIS prý zatajovala informace před policií už v kauzách Mrázka a Pitra
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Protikorupční policie v roce 2003 požádala BiS, do jejíhož čela nově nastoupil současný šéf Jiří Lang, o pomoc při vyšetřování kauzy nesoucí označení OLEJ. Tajná služba má ze zákona za úkol kromě jiného shromažďovat informace o možném ohrožení ekonomických zájmů státu.

Jak zapsali policisté do záznamů, spolupráci s BiS navázali dne 4. 9. 2003. Policisté požadovali předání všech podstatných informací ohledně zájmových osob a ekonomických subjektů. BiS měla za úkol i umístění odposlechů či monitorování telefonických hovorů. Podle pozdějších záznamů však požadované informace od BiS neobdrželi.

„Spis neobsahuje žádné relevantní informace k zájmovým osobám nebo ekonomickým subjektům, které by byly ze strany BIS pracovní skupině OLEJ postoupeny, i přes skutečnost, že tento požadavek byl ze strany policie uplatněn,“ cituje Insider z policejního spisu.

Svou tehdejší nečinnost se BiS zdráhá komentovat. „K tomu vůbec nic neřeknu. Nemohu to komentovat,“ reagoval nejprve tiskový mluvčí Jan Šubert, ale poté redaktorům Insideru slíbil vyjádření až zítra. Pro odpověď prý musí do archivu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…