BRICS se nejspíš rozšíří. A z Číny jedou vtipy na sedánek G7

28.06.2022 16:36 | Bleskově

Írán a Argentina podaly žádost o členství ve skupině rozvíjejících se ekonomik známé jako BRICS, ve které je Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika. Rozhodnutí přivítalo zejména Rusko, které hledá ve světě spojence kvůli sankcím, které na něj uvalily západní země.

BRICS se nejspíš rozšíří. A z Číny jedou vtipy na sedánek G7
Foto: thebricspost.com
Popisek: Lídři zemí BRICS

„Členství Íránu ve skupině BRICS přinese přidanou hodnotu pro obě strany,“ uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí podle informací serveru AlJazeera.com. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovové o členství ve skupině požádala v těchto dnech také Argentina.

„Zatímco Bílý dům přemýšlel, co ještě ve světě vypnout, zakázat nebo zkazit, Argentina a Írán podaly přihlášku do BRICS,“ napsala Zacharovová v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Touhu připojit se ke skupině BRICS v poslední době několikrát zopakoval argentinský prezident Alberto Fernández.

Rusko nyní ještě více než dříve usiluje o navázání užších vztahů s Asií, Jižní Amerikou a Blízkým východem, aby přestálo sankce uvalené Evropou, Spojenými státy a dalšími zeměmi kvůli invazi na Ukrajinu.

Význam uskupení BRICS na twitteru jednoduchým obrázkem ilustrovala čínská velvyslankyně v Irsku Zhang Meifang. Ta spočítala, že zatímco lídři zemí G7 mají za zády necelých 800 milionů obyvatel, země BRICS sdružují přes 3,2 miliardy lidí. A zveřejnila dva obrázky, které podle ní jasně ukazují rozdíl mezi oběma skupinami. Zatímco zástupci BRICS na fotografii stojí a mávají, zástupci G7 sedí kolem stolu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…