Babiš: ČSSD si spolu s ODS udělaly z ROP dojnou krávu

15.12.2016 18:33

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nese za chování svých spolustraníků v dotační kauze ROP Severozápad odpovědnost, byl tehdy prvním místopředsedou ČSSD, sdělil ČTK ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj si ČSSD spolu s ODS udělaly z ROP „dojnou krávu“ a teď to vyplouvá na povrch. Babiš tak reagoval na Sobotkovo dopolední prohlášení, že kauza, v níž byli obviněni i funkcionáři ČSSD, se týká minulosti a personální odpovědnost nechá na krajích. Dále premiér uvedl, že případ nepokládá za problém ČSSD, ale konkrétních lidí.

Babiš: ČSSD si spolu s ODS udělaly z ROP dojnou krávu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„To si určitě nemyslím, že je v pořádku, co říká pan Sobotka. Byl u toho, když se na ROP tohle korupční chování dělo, protože v té době byl prvním místopředsedou ČSSD. Takže za chování svých spolustraníků nese odpovědnost,“ uvedl Babiš. Po kolika letech podle pana premiéra ztrácí strana odpovědnost za takto závažné korupční chování svých členů? Položil ministr financí řečnickou otázku.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera a dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

Škoda v dotační kauze dosahuje 13,9 miliardy korun. Jediným ze 24 obviněných, který je stíhán vazebně, je podnikatel Daniel Ježek, někdejší vlivný člen ODS. Vinu podle svého právníka Michaela Kise odmítá.

Karlovarská ČSSD se bude případem tří svých vysoce postavených členů, kteří byli v kauze obviněni, zabývat v pondělí. ČTK to dnes řekla členka krajského výkonného výboru (KVV) a poslankyně Markéta Wernerová. Podle vedení krajské ústecké ČSSD by měli exhejtmanka Vaňhová a krajský expředseda Fišera pozastavit členství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…