Babiš, Dienstbier, Jurečka a další. Éterem prší útoky mezi koaličními partnery kvůli zpackanému hlasování o boji s kouřením

25.05.2016 20:41

Kolem protikuřáckého zákona, který vybouchl ve sněmovně kvůli tomu, že ho nepodpořily dvě třetiny poslanců z Babišova hnutí ANO, to stále pořádně jiskří. Razantně se vyjádřil sám Andrej Babiš, ale i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a další členové vlády. Přesvědčte se o bouři zuřící v kabinetu sami.

Babiš, Dienstbier, Jurečka a další. Éterem prší útoky mezi koaličními partnery kvůli zpackanému hlasování o boji s kouřením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nekuřácká zóna

„ANO neporušilo žádnou koaliční smlouvu! 39 poslanců ČSSD schválilo opoziční návrh Marka Bendy, který z protikuřáckého zákona udělal kuřácký. Klasický podraz koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona a pak ji ve sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí. Silně mi to připomíná jejich hlasování pro hazardní lobby,“ rozohnil se místopředseda koaliční vlády Babiš na sociální síti Facebook.

Ale zašel ještě dál a kritický dotaz položil i na sociální síti Twitter. „Co je to za ministra zdravotnictví, když dá neutrální stanovisko k budování kuřáren v restauracích a neprotestuje proti pozměňováku ODS?“ ptal se.

Další místopředseda vlády, Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), však poukázal na to, že to nebylo poprvé, co šlo ANO proti koalici. „Jenže to přece bylo v pořádku. Zajímavé, že ANO s opozicí načetlo proti koaličnímu návrhu zákona o vědě pozměňováky a hlasovalo proti tomuto návrhu, to bylo O.K.,“ rýpl si Bělobrádek taktéž na sociální síti. A nebyl sám.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Velmi jasně se vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec, statutární místopředseda ČSSD. „Pokud AB hledá důvody, jak rozbít vládu a postavit jinou (s KSČM a kdovíkým), ať to řekne na rovinu!“ napsal ministr vnitra na sociální síti Twitter. Předseda sněmovny Jan Hamáček, taktéž z ČSSD, označil jednání poslanců Andreje Babiše za neuvěřitelné. Nechápe, jak mohli „potopit“ vládní návrh zákona. Logicky tedy musí dojít k jednání koaliční rady.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ministr zemědělství, se naopak snažil krotit vášně svých kolegů. „Pojďme se chovat racionálně, navrhnu ať min. Němeček co nejdříve předloží nový vládní návrh protikuřáckého zákona, ještě v červnu. Věřím, že můžeme s chladnou hlavou najít shodu nad omezením kouření v restauracích. Dnešek nesmí znamenat složit ruce do klína,“ apeloval na zákonodárce. Jen pár hodin předtím si ovšem ani Jurečka neodpustil kousavou poznámku směrem k Babišovým poslancům. „Nekecáme, makáme... Bohužel hulíme dál. Díky ANO,“ napsal taktéž na Twitteru.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier dodal, že si nezakouřené prostředí k práci zaslouží i servírky, číšníci či kuchaři, takže vláda by se měla pokusit protikuřácký zákon prosadit i navzdory aktuálnímu neúspěchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…