Babiš: Exekutoři neměli být nikdy zprivatizováni! Tenhle za to může

29.09.2021 7:47 | Ze sítí

Počty exekucí v Česku mírně klesly a hned několik politiků se přihlásilo o zásluhy. Mezi nimi i šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Ten zdůraznil, že ANO chtělo zarazit především dětské exekuce a to se podařilo. Zároveň konstatoval, že exekutorský sektor neměl být nikdy zprivatizován. Ale tím to neskončilo. Babiš se kvůli exekucím zase jednou rozjel.

Babiš: Exekutoři neměli být nikdy zprivatizováni! Tenhle za to může
Foto: Screen Facebook
Popisek: Nevěřte dezinformacím, máme se dobře. Byli jsem mezi lidmi a oni to vidí

V Česku trápí exekuce stovky tisíc lidí. Někteří si na bedrech vláčí i dvě, tři a více exekucí. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na sociální síti Facebook připomněl, že v roce 2011, kdy hnutí ANO vzniklo, bylo zahájeno 936 tisíc exekucí. V roce 2020 je to jen 408 tisíc. Stovky tisíc lidí navíc dostaly šanci vrátit se do normálního života.   

„Úplně nejdůležitější bylo pro nás zatočit s dětskými dluhy. A udělali jsme pro to hodně. Za dluhy dětí do 15 let teď už, díky nám, nesou odpovědnost jejich zákonní zástupci, tedy hlavně rodiče. Mladí lidé od 15 do 18 let pak nemůžou dlužit víc, než kolik mají majetku po dosažení plnoletosti. Takže ano, potrestaní budou, ale už nebudou vstupovat do dospělosti zadlužení až po uši,“ napsal Babiš.

Ale ANO nepomohlo jen dětem. Třikrát se zasazovalo o zvýšení nezabavitelné částky na živobytí, což pomohlo všem lidem, kteří musí řešit exekuce. Současně ANO bojovalo za urychlení možného oddlužení, a to i pro občany, kteří pobírají např. invalidní důchod.

„Taky jsme exekutorům zastropovali výši jejich odměny za zpracování insolvenčního návrhu na 4000 korun a vymezili jsme i okruh osob, které mohou návrh sepsat, jako jsou právníci, notáři nebo organizace registrované u Ministerstva spravedlnosti. Navíc mají taky jasně danou sazbu. Pokud jde o exekuce, tak jsme konečně zarazili tu šílenou praxi, že vám kvůli dluhu ve výši pár tisíc korun někdo vydražil váš byt. Dneska se už nemůže stát, že vám kvůli dluhu nižšímu než 100 tisíc sebere exekutor střechu nad hlavou. Mimochodem, exekutoři neměli být nikdy zprivatizováni,“ vypálil Babiš.

Ze státních rukou exekutoři vyklouzli na počátku tisíciletí za časů ministra spravedlnosti Pavla Němce, který působil ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.  

„Zavedli jsme také institut chráněného účtu, který ochrání nezabavitelné minimum před exekutorem. Prosadili jsme vyšší ochranu manžela či manželky dlužníka a rozšířili výčet věcí, které jsou vyloučeny z exekuce. A vyřešili jsme také vícečetné exekuce vůči stejnému dlužníkovi u jednoho exekutora. Exekutorům se v takovém případě sníží proplácené náklady. A k tomu jsme snížili odměny za prováděné exekuce. Prostě nám šlo o spravedlnost, to znamená i přiměřenost,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…