Babiš: Není to řepka! Její semena jsou těžká, takže nemohou létat

02.05.2018 15:00

Z Česka se stává žlutá země. Nejenže velké rodné širé lány pokrývá žlutá řepka, ale i ve městech, kde žádná řepka není, pokrývá automobily žlutý pyl. Babiš na sociální síti Facebook zdůraznil, že nejde o pyl z řepky. Říkali to prý i v ČT, takže to musí být pravda. Premiér toho ale napsal ještě mnohem víc.

Babiš: Není to řepka! Její semena jsou těžká, takže nemohou létat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) to poslední dobou  schytává zleva i zprav a to nejen kvůli tomu, že jako vítěz voleb nebyl ani půl roku po volbách schopen sestavit vládu, která by měla důvěru poslanecké sněmovny. Teď do něj lidé pálí i kvůli čarování matky přírody.

Kupříkladu bývalý poslanec z TOP 09 František Laudát upozornil, že Česko se změnilo ve žlutou krajinu pokrytou řepkou, která se přidává do biopaliv, ačkoli už se prokázalo, že to pro přírodu není právě nejekologičtější palivo. Někdejší koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL  podpořila pokračování dotací pro řepku, kterou pěstuje také Babišova společnost Agrofert, toho času odložená ve svěřeneckém fondu předsedy vlády. I díky Agrofertu dnes máme „žlutý sajrajt“, jak se na sociální síti Facebook vyjádřil sám Laudát, skoro všude.

Babiš se však začal bránit a zdůraznil, že rozhodně nemůže za to, že i motoristé ve městech mají auta pokrytá žlutým pylem. Odvolával se přitom na informace České televize.

„Jasně, celé Česko je žluté. Ale není to řepka, je to pyl z borovic a smrků. S řepkou to nemá vůbec nic společného. K řepce jeden možná překvapivý fakt: Z celkové úrody řepky v ČR vypěstuje moje bývalá firma jenom 5 %. Ano, pouze 5 %. Takže bych poprosil všechny své oblíbené hatery o spolupráci, šiřte všude, že jen 5 % řepky je mé bývalé firmy. Děkuju. Máte to u mě,“ napsal a přidal smajlíka.

O chvíli později dodal, že pyl nepochází z řepky, ale spíše z dřevin. Především z břízy a z jehličnanů. „Několikrát to včera řekli dokonce i v ČT (třeba v předpovědi počasí, anebo v pořadu Události komentáře), takže je to stoprocentně pravda,“ zdůraznil Babiš.

Všem svým kritikům také sdělil, že pylová zrna z řepky jsou těžká a nešíří se vzduchem. Mimo to, vedle řepky prý dnes kvete kde co.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…