Babiš: Pokud nepostoupím, nepodpořím ani Pavla, ani Nerudovou

12.01.2023 8:42 | Ze sítí

Přestože se Andrej Babiš nezúčastnil včerejší debaty na Primě, kde měl vystoupit společně s Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou, o svoje názory na prezidentskou problematiku i současnou vládní politiku se podělil. K podstatným věcem se totiž vyjádřil v rozhovoru pro zpravodajský server iDnes.cz. Mluvil o rozsudku v kauze Čapí hnízdo, o jednání s prezidentem Macronem, ale i o těch, kdo ho v ANO odmítli volit. Odpověděl i na to, koho by podpořil on, kdyby se do druhého kola nedostal.

Babiš: Pokud nepostoupím, nepodpořím ani Pavla, ani Nerudovou
Foto: Youtube
Popisek: Andrej Babiš vysvětluje, proč se neúčastní debaty kandidátů na prezidenta České televize

„Jestli je pravda, co slyším, že vláda po volbě prezidenta bude chtít zvyšovat daně, omezovat sociální dávky nebo omezovat svobodu slova, tak bych byl ten, kdo se tomu tvrdě postaví,“ prohlásil Babiš pro server iDnes.cz, který s ním rozhovor uskutečnil.

Vyjádřil se i k jeho zmíněné neúčasti v prezidentských debatách na ČT a Primě.

„Hlavní důvod je, že jsem v politice už přes deset let. Lidé mě znají, znají moje názory, navštěvuju je od roku 2012. Byl jsem ministr financí i premiér, vyhrál jsem sedmery volby a jako jediný ze všech kandidátů mám politické zkušenosti a výsledky a nepotřebuju se před lidmi představovat,“ myslí si bývalý premiér a jako další důvod neúčasti zmínil i svoje setkávání s občany, kterých absolvoval poslední dobou desítky.

„Poslední měsíce jsem cestoval mezi lidi, do firem, do restaurací, kulturáků, kin a divadel, představoval jim své vize, debatoval s nimi, každý se mohl ptát, na co chtěl. Absolvoval jsem desítky debat a televizních rozhovorů, myslím, že občané moje názory dobře znají. Těsně před volbou dostali voliči do schránek moji smlouvu s občany, rozdávali jsme moje prezidentské noviny a propagovali program a vize prostřednictvím videí a sociálních sítí.“

Nemohla ale chybět ani reakce šéfa hnutí ANO na osvobozující rozsudek Pražského soudu, který si Babiš vyslechl začátkem tohoto týdne.

„Jsem rád, že soud potvrdil to, co tvrdím celých dlouhých šest let, tedy že jsem nevinný a že jsem nikdy nic nezákonného neudělal. Je to ohromný balvan, který ze mě a z mé rodiny spadl. Je to pro mě ohromné zadostiučinění,“ konstatoval Babiš s tím, že mediálně byl odsouzen dřív, než celý proces začal.

„Je jasné, že zvlášť těm, kteří se neustále ohánějí demokracií, se verdikt nevinen nelíbil. Třeba takový generál Pavel přiznal, že očekával jiný výsledek a že chápe, že verdikt řadu lidí rozzlobil. Naštěstí máme nezávislou justici.“

Velkou mediální pozornost budila poslední dobou i Babišova cesta do Francie, kde se setkal s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem. Mnozí za ní viděli Macronovu podporu Babišově  prezidentské kampani a nesouhlasili s ní.

macron

„Před měsícem mi slíbil, že se potkáme, a hned v lednu si našel čas, což mě hodně potěšilo,“ vysvětlil Babiš lednový termín setkání a zároveň pro iDnes.cz uvedl, že ho nepojí přátelství jen s Viktorem Orbánem, ale právě také s francouzským prezidentem, nebo třeba s tureckým prezidentem Erdoganem, stejně jako s dalšími premiéry a prezidenty po celém světě.

K tématu války na Ukrajině, které s Macronem diskutovali, řekl Babiš, že podobně jako francouzský prezident zastává mírové řešení konfliktu.

„On je jeden z mála evropských politiků, který prosazuje mírová jednání. Válku nikdo nechce. Souhlasím s tím, že největší světoví hráči by si měli sednout k jednomu stolu, přesně jako dokázali sedět na 100. výročí konce první světové války v roce 2018, což bylo dávno po okupaci Krymu.“

Pokud se vrátíme k prezidentské volbě, asi není pochyb, že o dvě místa ve druhém kole se společně s Andrejem Babišem poperou jen Danuše Nerudová a Petr Pavel. Kdo z nich by byl pro bývalého premiéra těžším soupeřem?

„Ani jednoho z nich nepodceňuji. Oba dělají velmi intenzivní, drahou a kreativní kampaň, hodně témat se za poslední roky a měsíce teoreticky naučili a hezky o nich mluví. Nemají ale praktické zkušenosti, většinu toho, co komentují, nikdy nezažili. A to je ten velký rozdíl mezi nimi. Lidé by si také měli uvědomit, že oba kandidují jen proto, abych se já nestal prezidentem.“

„Ve srovnání s ostatními kandidáty jsem také naprosto finančně nezávislý a nestojí za mnou nějací podnikatelé nebo lobbistické skupiny. Pracoval bych prostě pro naše občany a naši zemi a jsem přesvědčený, že jsem jediný, kdo to zvládne,“ připomněl ještě Andrej Babiš svoji finanční nezávislost a zkušenosti, které nabral během své politické kariéry.

Andrej Babiš se nevyhnul ani otázce na svoje působení ve funkci předsedy nejsilnějšího hnutí v České republice a na to, zda by s ním nebyl svázaný v případě jeho zvolení prezidentem.

„A jak by ta svázanost měla vypadat? Už když jsem byl premiér, tak jsem vždycky byl přísnější na vlastní ministry než na ty koaliční,“ poodhalil svoji politiku vůči členům hnutí ANO.

„Pro mě jsou nejdůležitější lidé, služba jim, ne nějaké stranické tričko. To už jsem v minulosti dokázal mnohokrát, třeba když jsem na ministry nominoval odborníky, a ne lidi z hnutí. I když by si to často přáli. Takže se nemusíte bát, že bych nadržoval hnutí ANO,“ poukázal na fakt, že často do vlády na funkce ministrů jmenoval lidi z odborné sféry a průkazka člena hnutí ANO v jeho rozhodování nehrála roli.

A koho by Andrej Babiš podpořil ve druhém kole?

„Pokud by tam byl generál Pavel nebo paní Nerudová, tak by můj hlas propadl. Nemůžu s klidným svědomím hlasovat pro stávající vládu. To bych lidem, za které chci bojovat, nemohl udělat,“ je přesvědčený bývalý premiér.

Dodejme, že jediná předvolební debata, na které slíbil Andrej Babiš svoji účast se bude konat dnes a odvysílá ji TV Nova. Předpokládá se, že v případě Babišova postupu do druhého kola bude jeho účast v debatách častější.

reklama

autor: MaA

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …