Babiš: Zabránil jsem obrovskému průšvihu

22.10.2018 10:14

Před pár měsíci byl z čela Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) odvolán Vladimír Mařík. Údajně svým působením nepřispíval k lepší spolupráci Institutu s dalšími částmi ČVUT. Podle premiéra Andreje Babiše však Maříkovo odvolání zavánělo obrovským a drahým průšvihem, který se podařilo na poslední chvíli odvrátit.

Babiš: Zabránil jsem obrovskému průšvihu
Foto: Archiv VM
Popisek: Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. H. c., ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky

V červnu tohoto roku byl z čela Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) odvolán Vladimír Mařík. Prý proto, že svým působením nepřispíval k užší spolupráci institutu s ostatními částmi ČVUT. Maříka se však zastal prezident republiky Miloš Zeman, který Maříkovi v minulosti udělil státní vyznamenání.

Sám Mařík v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz uvedl, že si vyznamenání z rukou prezidenta Zemana velmi cení. „Velice si vážím ocenění České republiky na státní úrovni, protože mé celoživotní úsilí směřovalo k tomu, abych v České republice vytvořil něco, co by pomohlo v rozvoji společnosti. Pořád jsem měl a mám vize, které se týkají rozvoje České republiky. Proto je pro mě ocenění tak důležité – a důležitější než mnohá obdobná v zahraničí,“ sdělil.

Na stranu Maříka se postavil i český premiér Andrej Babiš, který měl obavy, že tahanice okolo Maříka značí ohrožení několik důležitých mezinárodních projektů, na kterých se ČVUT podílí. V pondělí proto s radostí oznámil, že se podařilo situaci urovnat, Mařík bude vědeckým ředitelem institutu, na který bude dohlížet rada, ve které bude působit i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

„V posledních dvou týdnech jsem vás informoval o problémech na ČVUT, které jsem nedávno dvakrát navštívil. Poprvé se jednalo o Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, kde byl odvolán jeho šéf, profesor Vladimír Mařík, čímž se toto špičkové pracoviště dostalo do existenčních potíží. Kromě toho jsme řešili problém s financováním společného projektu fakulty strojní s GE Aviation. V obou případech hrozila mezinárodní ostuda, ohrožení slibného výzkumu a v součtu finanční díra ve výši 2,5 miliardy korun. Obratem jsem pověřil ministryni průmyslu Martu Novákovou a místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka, aby začali hledat se všemi aktéry řešení. Mám radost, že v případě institutu robotiky se jim to podařilo a doslova v posledních hodinách odvrátili hrozící mezinárodní průšvih a velkou finanční ztrátu. Od minulého pondělí jednali denně a v pátek podepsali dohodu, která garantuje ústavu pod ČVUT větší míru autonomie, výzkumníci zůstávají a pokračují v klíčovém mezinárodním projektu. Profesor Mařík přechází na pozici vědeckého ředitele a na celý institut bude dohlížet rada, ve které bude ministryně Marta Nováková, ministr školství Robert Plaga, místopředseda Karel Havlíček a dva zástupci ČVUT,“ oznámil Babiš na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…