Babiš a CIA... Saša Vondra svými slovy na ČT mnohé překvapí

08.03.2019 20:49

Hostem Interview ČT24 byl exministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Hovořil zejména o návštěvě českého premiéra Andreje Babiše (ANO) v Oválné pracovně Bílého domu v USA.

Babiš a CIA... Saša Vondra svými slovy na ČT mnohé překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Úvodem Vondra hovořil o návštěvě českého premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě u amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Byla to důležitá návštěva. Myslím si, že to Andrej Babiš zvládnul. Bylo načase. Po osmi letech... Čekali jsme osm let, takže k tomu je pak logicky upřena velká pozornost,“ poznamenal Vondra. „Jedna věc jsou obrázky a druhá věc jsou konkrétní počiny. Američané nás dlouhodobě kritizují, že nedáváme na obranu dvě procenta HDP. A nyní bude moci Andrej Babiš ukázat, jak to myslí vážně... Včera Petr Fiala a Jana Černochová (oba ODS) předložili návrh, jak toho v průběhu let docílit. Tak nyní se ukáže, jak se k tomu Andrej Babiš a jeho vláda postaví,“ zmínil Vondra. 

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

„Řekl bych, že v těch česko-amerických vztazích byly tři vzácné momenty – návštěva Václava Havla v Kongresu v roce 1990. Druhý moment byl, když přijel George Bush starší do Prahy. A třetí důležitá schůzka byla návštěva prezidenta Billa Clintona, kterého hostil Václav Havel. A tehdy Clinton učinil to rozhodnutí ohledně rozšíření NATO,“ dodal.

Vondra se vyjádřil také k tématu obchodu, o němž Babiš s Trumpem hovořili. „Důležité je Američanům zdůrazňovat, že by zavedení cel přineslo naší vlasti velký problém. Určitě bychom to velmi vážně pocítili. Důležitější než toto řešit v Bílém domě je tlačit na Brusel, aby si Evropská komise s Američany sedla a zabránila obchodní válce,“ podotkl. „Je nutné, aby si Evropská komise, která to má v kompetenci, vážně sedla a začala jednat,“ zdůraznil.

„Trošku se obávám, že Jean-Claude Juncker a podobní, kteří to mají na starost, jsou jinou krevní skupinou než Donald Trump a nemohou najít společnou řeč,“ dodal.

Své pak Vondra řekl i k setkání Babiše s šéfkou CIA Ginou Haspelovou. „Co je neobvyklé, že by se tam vypravil ten nejvyšší šéf. Čtu to tak, nebyl jsem u toho, ale na mě to působí dojmem – točí se to totiž kolem kybernetické bezpečnosti – nevylučoval bych, že mu tam chtěli ukázat nějaké důkazy,“ promluvil Vondra mimo jiné o kauze Huawei.

Řeč pak byla i o slovech prezidenta Miloše Zemana, jenž se rozhorlil nad tím, že do Česka nebyl v minulých dnech vpuštěn člen ruské delegace. „Nedostávám žádné tajné informace. Nemohu se tedy kompetentně vyjádřit. Nicméně, občas se stane, že někdo vypadne z toho systému... Nebude to poprvé ani naposledy. Pokud české zpravodajské služby takový krok učinily, tak měly k celé věci asi vážné důvody. Zároveň si nemyslím, že by to byla dramatická záležitost, jednání proběhla, jeden úředník se toho nezúčastnil,“ popsal Vondra .

A co situace v Afghánistánu? „Myslím si, že Američané připravují postupné stažení. Ale ještě si to vylaďují, protože ta situace v zemi má daleko do toho ideálu. Společně jsme tam přišli, společně budeme odcházet. Když jsme měli oběti, bylo správné říct, že neutíkáme. Ale je jasné, že tam nebudeme věčně,“ uzavřel Vondra, jenž ještě stihl následně udělit kompliment moderátorce Zuzaně Tvarůžkové. „Máte krásné šaty,“ sdělil. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…