Babiš a Matovič mají dobré zprávy: Češi bez kontrol. Vracíme se do normálu

03.06.2020 17:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes přivítal v Kramářově vile svého slovenského kolegu Igora Matoviče. Předseda slovenské vlády je na první zahraniční cestě po březnovém nástupu do funkce.

Babiš a Matovič mají dobré zprávy: Češi bez kontrol. Vracíme se do normálu
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš s rouškou

„Setkali jsme se poprvé v životě. I když náš kontakt telefonický je velice intenzivní i přes videokonference,“ řekl mimo jiné na tiskové konferenci Babiš.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Babiš s Matovičem se dnes dohodli, že od dnešní půlnoci se plně obnovuje volný pohyb mezi Českem a Slovenskem, jak to bylo před pandemií koronaviru.

„Na slovenské straně bude nějaká kontrola jiných státních příslušníků, ale apeloval jsem na pana premiéra, aby české SPZky nekontrolovali. Abychom se vrátili do normálu. Máme na tom velký zájem. Slovensko je naší druhou exportní zemí po Německu. Slovensko je druhá největší země, kam my vyvážíme. A pak samozřejmě je to vlastně cestovní ruch, Slovensko je druhá největší destinace našich občanů po Chorvatsku,“ poznamenal Babiš. Cestovní ruch je dle jeho slov nejvíc postižen. „Je jasné, že asi potrvá delší čas, než se vrátíme do normálu. A tady je samozřejmě velká příležitost, abychom si pomohli,“ dodal.

Babiš také hovořil o tom, že chce najít společný postoj V4 k evropskému fondu obnovy po koronaviru. Česko a Maďarsko s návrhem nesouhlasí, Polsko a Slovensko ho podporují.

„Děkuji jménem vlády Slovenské republiky za přijetí. Slováci a Češi, jsme tak trochu jako siamská dvojčata. Myslím si, že násilné oddělení a zpřísněný režim na hranicích jsme těžko prožívali. Za sebe mohu říct, že z toho mám husí kůži. A jsem velmi rád, že přecházíme do normálu. Rodinné vazby se budou moci navázat,“ sdělil Matovič a pozval lidi k cestování do země. Dnešní přijetí si pochvaloval – říkal, že bylo uvolněné a minimálně formální. „Doufám, že do budoucna budeme vzorem takové bratrské lásky v Evropě,“ dodal Matovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…