Babiš a Okamura? Zásadní informace o hnutí Steve Bannona v Česku

25.09.2018 12:01

Steve Bannon, bývalý poradce Donalda Trumpa a též bývalý šéf konzervativního Breitbartu, se v neděli sešel za doprovodu Petra Bystroně z německé AfD s prezidentem Milošem Zemanem. Ale prezident Zeman nebyl jeho hlavním cílem, neboť nehodlá kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. Bannon by rád měl kontakt na další politiky z české scény, ale zatím to pro něj nevypadá příznivě. Psaly o tom Lidové noviny.

Babiš a Okamura? Zásadní informace o hnutí Steve Bannona v Česku
Foto: Parlamentní Listy
Popisek: Do ČR zavítal exporadce Donalda Trumpa Steve Bannon. Na schůzku s prezidentem ho doprovázel poslanec AfD Petr Bystroň

Prezident Zeman setkání podle Lidových novin komentoval takto: „Rozešli jsme se v chladné atmosféře.“ Důvodem zřejmě byl rozdílný přístup k Číně v otázce cel, za což Zeman bývalého poradce prý kritizoval. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček vyloučil, že by setkáním Zeman sledoval nějaké své politické cíle. „Pan prezident se do žádných takových aktivit zapojovat nebude. V evropských volbách opravdu nehodlá kandidovat,“ vyjádřil postoj Hradu.

Anketa

Zvažujete, že v senátních či komunálních volbách odevzdáte hlas alespoň jednomu kandidátovi ČSSD?

5%
95%
hlasovalo: 8464 lidí

Schůzce přítomný Petr Bystroň by byl prý rád, kdyby se AfD k Bannonovu Hnutí přidala. Je zahraničněpolitickým expertem strany. Ale ne všichni uvnitř AfD vidí spojení se s ostatními „populisticko-nacionalistickými“ stranami jako výhodné. Spolupředseda AfD Alexander Gauland prý prohlásil, že „nejsme v Americe“ a dodal, že zájmy protievropských stran se dost liší. Jediná jistota pro Bannona je zatím italská Liga. Matteo Salvini se o Bannonovi prý vyjádřil, že lidé jako on jsou skutečnými ochránci evropských hodnot.

V České republice má Bystroň také kontakty, které by mohly pro Bannona být přínosné. Jedná se například o exprezidenta Václava Klause staršího, se kterým se Bannon již prý sešel. Koho by Bannon ale spíše měl přesvědčit je jeho syn, Václav Klaus mladší. Ten prý ale zatím žádné datum schůzky nemá. Pro LN se vyjádřil: „Sejdu se s panem Bystroněm, uvidíme, s čím on přijde.“

Jak se k Bannonovu Hnutí staví hlava vlády Andrej Babiš, to se Lidovým novinám nepodařilo zjistit. I když jsou Lidové noviny taktéž ve svěřenském fondu Andreje Babiše, předseda na zaslaný dotaz neodpověděl. Dle informací hodlá kampaň do eurovoleb vést sám. Bannon naopak nehodlá usilovat o přízeň strany, která proti EU v ČR brojí nejhlasitěji, tedy o SPD Tomia Okamury, alespoň to si myslí Petr Bystroň. Jeho Hnutí prý nemá zájem o strany, které mají problémy s antisemitskými výroky.

Co by Bannon mohl stranám, které jeho think-tank podpoří, nabídnout, to přibližoval Petr Bystroň v rozhovoru. Bannon má zkušenosti z voleb v USA, i když je otázka, jak moc jsou přenositelné na Evropu. Dále může nabídnout logistickou podporu pro strany. A kromě know-how pak jde i o vytvoření sítě kontaktů, která je důležitá vzhledem k tomu, jak jsou tyto strany v evropských zemích ostrakizovány. „Čechům se vykládá, že AfD je šílená, Němcům se vykládá, že rakouští Svobodní jsou fašisté,“ ilustruje Bystroň situaci. „Tuhle hráz fake news je třeba prolomit,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…