Babiš a Zeman rostou, Sněmovna je na tom zle. Nová čísla nepotěší ani senátory

02.08.2021 14:00

Centrum pro výzkum veřejného mínění v rámci Sociologického ústavu Akademie věd ČR přineslo rozsáhlou sondu, podle které lidé v poslední době více důvěřují prezidentovi Miloši Zemanovi a vládě Andreje Babiše, ačkoliv za poslední roky jejich důvěra dlouhodobě klesla. V současnosti Zemanovi i Babišovi důvěřuje shodně 37 % Čechů. S politickou situací je ale obecně spokojeno jen 13 % obyvatel.

Babiš a Zeman rostou, Sněmovna je na tom zle. Nová čísla nepotěší ani senátory
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Důvěru prezidentovi v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění AV ČR v součtu sice vyjádřilo 37 % občanů, ale z toho mu 28 % „spíše“ důvěřuje a pouhých 9 % mu důvěřuje „rozhodně“. Podobné je to s důvěrou ve vládu Andreje Babiše, které důvěřuje také 37 % lidí, ale „rozhodně“ mu důvěřuje ještě méně obyvatel, konkrétně 5 %.

Babiš i Zeman však mají stále větší důvěru než Senát, kterému průzkum přisoudil důvěru 34 % a nejhůře dopadla Poslanecká sněmovna, která si vysloužila jen z 29 % důvěru občanů České republiky.

Největší politickou důvěrou se mohou pyšnit krajští a obecní zastupitelé. Zatímco hejtmané a krajská zastupitelstva obecně se těší důvěře 49 %, obecní zastupitelstva si hýčkají důvěru dokonce 63 % a nejlépe jsou na tom starostové s důvěrou 67 %, přičemž 22 % obyvatel jim důvěřuje „rozhodně“.

Jak vyplývá z výzkumu, za poslední měsíc se výrazně zvedla důvěra v prezidentský úřad i ve vládu, konkrétně u prezidenta Zemana z 29 % na současných 37 %. Ještě o něco více si polepšila vláda Andreje Babiše, která se na současných 37 % dostala z 28 % v minulém měsíci. Důvěra mezi červnem a červencem rostla ve všech sledovaných politických kategoriích, o 9 % posílili také hejtmané a o 8 % poslanci.

V delším časovém horizontu ale prezident Miloš Zeman podporu trvale ztrácí, ještě v roce 2019 si mohl užívat důvěru až 49 % občanů a několik prvních let po svém nástupu měl trvalou podporu přes 55 % občanů. Podobně za poslední roky postupně klesla podpora vlády Andreje Babiše, která ještě na počátku roku 2019 držela důvěru přes 50 %. Ostatní sledované politické instituce mají i přes drobné výkyvy důvěru v zásadě konstantní na úrovni současných čísel.

Značné rozdíly v důvěře jednotlivým institucím jsou podle průzkumu dány ekonomickou situací a věkem respondentů, kdy s rostoucím příjmem domácnosti klesá důvěra k prezidentovi. Zemanovi také nejčastěji důvěřují lidé ve věku nad 60 let a obyvatelé menších měst a obcí, zejména na Moravě.  Co se týká politické orientace, prezidentovi důvěřují výhradně voliči ANO, ČSSD nebo KSČM.  

Naopak nižší důvěru k prezidentovi vykazují dotázaní ve věku od 30 do 44 let, obyvatelé Čech a zvláště Pražané, samostatně činní bez vlastních zaměstnanců a ti, kdo se politicky řadí jednoznačně k pravici nebo k pravému středu, zejména voliči koalice Pirátů a STAN či koalice SPOLU.

Podobně je tomu tak s důvěrou ve vládu, které častěji důvěřují lidé ve věku od 60 let výše, důchodci, lidé, kteří se politicky řadí jednoznačně na levou stranu politického spektra, a logicky voliči ANO či ČSSD. Senátu poté důvěřují lidé zejména z velkých měst, s vysokoškolským vzděláním a z řad voličů koalic SPOLU a  Pirátů a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…