Babiš a odvolání Murína. U Pavla Šafra nabrousili pera

27.02.2018 22:03

Server Forum24.cz Pavla Šafra se vložil do snah premiéra v demisi Andrej Babiše (ANO) odvolat šéfa Generální inspekce Michala Murína. Prostor dostal Murínův předchůdce ve funkci Ivan Bílek, který Babišův pokus odsoudil a zapřemýšlel nad tím, proč to Babiš dělá.

Babiš a odvolání Murína. U Pavla Šafra nabrousili pera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

„Vláda v demisi, která tady za pár týdnů být nemusí, by neměla dělat takovéto významné personální změny,“ poznamenal Bílek k pokusu premiéra Andreje Babiše odstranit z funkce šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Někdo zřejmě panu premiérovi v demisi poradil, že přes GIBS může ovlivňovat dění v ostatních bezpečnostních sborech. Je to pravda pouze z části. Ředitel GIBS nemůže sám o sobě do trestního řízení zasahovat. Může samozřejmě dávat podněty nebo předestírat své názory na konkrétní kauzy. Ale hlavně je odpovědný za celou inspekci a k tomu má obrovské množství citlivých informací. Záleží na jeho odvaze, zda odolá případným tlakům,“ dodal.

Až čas prý ukáže, zda šlo Babišovi konkrétně o kauzu firmy Čapí hnízdo. Vodítkem může být to, kdo se stane novým ředitelem, padne-li Murín.

Celý rozhovor naleznete zde.

Osobně se prý Bílek s takovýmto přímým tlakem ze strany politiků nesetkal. Býval vyzýván k odchodu přes média, a když se k odchodu neměl, tak se dočkal toho, že ministerstvo financí omezilo inspekci rozpočet. Šlo tedy jen o nepřímý politický tlak. Zákon o GIBS přitom říká, že funkční období ředitele je pět let a po uplynutí této doby může šéf GIBS svůj mandát ještě jednou zopakovat.

Změn v policii podle Bílka proběhla v poslední době celá řada a teď je čas nechat si všechno sednout. Policie i GIBS musejí mít možnost pracovat. A pokud má dojít k dalším změnám, poslanci i široká veřejnost by se měli zajímat o to, proč k nim dochází.  

Stejná pozornost by měla být věnována i výběru předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Tento post je stále neobsazen. Většina poslanců totiž odmítala hlasovat pro komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který stál v roce 1989 s obuškem v ruce proti lidem toužícím po svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…