Babiš bojuje s koronavirem za hlasitého křiku odpůrců: Uzavřené hranice tak snadno a rychle. Omezování svobod! Průs*r...

14.03.2020 17:46

Vláda Andreje Babiše (ANO) zakázala cizincům vstoupit do České republiky a Čechům zakázala vycestovat. Někteří lidé to opatření přivítali jako ochranu před koronavirem. Zazněla však také řada kritických názorů. Ozval se někdejší europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička, publicista Michal Klíma, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který Babišovi doporučil, aby neobjížděl sklady s potravinami a dělal důležitější věci, ředitel Transparency International David Ondráčka i politolog Jiří Pehe.

Babiš bojuje s koronavirem za hlasitého křiku odpůrců: Uzavřené hranice tak snadno a rychle. Omezování svobod! Průs*r...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pátek, 13.3.2020, Praha, Václavské náměstí

Kabinet ANO a ČSSD v posledních pár dnech svolává jednu tiskovou konferenci za druhou a oznamuje na nich, co se lidem zakazuje. Vládě jde prý především o to, aby se občané neshlukovali ve větších počtech a tím nedali koronaviru větší šanci šířit se.

Někdejší europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička však tvrdí, že některé zákazy jsou nesmyslné a jen omezují svobodu pohybu. „Zakázat čs. občanům vycestovat do nerizikové země nemá s bojem s pandemií nic společného. Jedná se o neodůvodněné potírání svobod,“ napsal europoslanec, který sice v minulém volebním období usedl do Evropského parlamentu za hnutí ANO, ale Babiše nakonec kritizoval.

Andrej Babiš čelí kritice

Ředitel české pobočky Transparency International konstatoval, že by vláda měla přijímat efektivní opatření a občany uklidňovat, ale Babišův způsob řízení kabinetu prý vzbuzuje v lidech spíše strach.

„Jsme v mimořádné situaci. Ale dnešní tiskovka premiéra zoufalá. Chaotický mikromanažer, všude zavolá, zajede, řeší detaily, všechny spíš vystraší, než uklidní. Máme systém krizového řízení, odborníky a postupy na nouzový stav. Vláda ať řeší podstatné věci a veřejnost uklidňuje,“ napsal Ondráčka.

Andrej Babiš čelí kritice

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka doporučil Babišovi, aby se nenechal fotit ve skladech potravin, kde ukazuje, jak dobře jsme zásobeni, ale aby se raději staral o to, aby Česká republika disponovala dostatečným počtem testů na koronavirus, aby bylo možné co nejrychleji detekovat rizikové případy, dohledat kontakty těchto lidí a chránit populaci před šířením nemoci.

„Ať premiér Andrej Babiš nejezdí kontrolovat sklady supermarketů, ale řeší problém testování! Protože tohle je průser, co nás přijde hodně draho. Tohle bude průšvih jako hrom a opatření na hranicích ani včerejší stav nouze už nemusí vůbec pomoci!,“ varoval Jurečka.

Upozornil také, že už v lednu ujišťoval ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch poslance, že nutné ochranné prostředky nakoupí. Dnes však ve vysílání České televize přiznal, že v Česku schází až milion respirátorů.

„Neříkám, že dělá vše špatně, mnoho kroků jsem pochválil a ocenil. Ale na konci ledna nás ve sněmovně ministr Vojtěch ujišťoval, jak nakoupí respirátory, roušky, jak budou připraveni... v těchto dnech mi píšou lékaři, ředitelé, a nic z toho nemají,“ uvedl Jurečka.

Andrej Babiš čelí kritice

Andrej Babiš čelí kritice

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Publicista Michal Klíma upozornil, že koronavirová hrozba ukázala, jak rychle lze uzavřít hranice. „Je dobré si všimnout, jak snadno a rychle jde uzavřít hranice. Příště by to nemuselo být kvůli viru,“ upozornil Klíma.

Někdejší europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina v této souvislosti zdůraznil, že volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb je základní předností schengenského prostoru a Štětina doufá, že ho vláda bude chtít dlouhodobě udržet.

„Klaus znovu zaútočil na schengenský prostor. Schengen je jeden z největších výdobytků, předpokládám, že vláda (ať bude jakákoliv) udělá všechno, aby ho udržela,“ vyjádřil přání Štětina s odkazem na vystoupení exprezidenta před televizním kamerami nebo v textu na stránkách deníku MF Dnes.

Andrej Babiš čelí kritice

A politolog Jiří Pehe naznačil, že Babiš stávající krizi využívá především k budování svého PR.  

„Premiér Babiš už navštívil velkosklad potravin, nemocnici, pořádá tiskovky... Jelikož lidé kromě TV toho moc nemají a AB se nemusí zdržovat docházkou do otravné Sněmovny, možná AB ještě navštíví pracující v hutích, prázdné nákupní středisko, farmaceutickou firmu, hraniční přechod,“ napsal Pehe.

Upozornil také na to, že EU se snaží v této krizové situaci pomáhat firmám.

Andrej Babiš čelí kritice

Babiš k tomu na tiskové konferenci nejednou řekl, že EU nám nabízí peníze, ale v boji s koronavirem peníze nepomohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…