Babiš bude vysvětlovat výboru Sněmovny kauzu Čapí hnízdo 9. ledna

20.12.2017 13:18

Sněmovní imunitní výbor pozve premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka, vyšetřovatele a státního zástupce v případu Čapí hnízdo na jednání, které se uskuteční 9. ledna. Budou na něm moci vysvětlovat své pohledy na kauzu. Novinářům to po dnešní schůzi výboru řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM) a další členové. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš bude vysvětlovat výboru Sněmovny kauzu Čapí hnízdo 9. ledna
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Jednání se uskuteční den předtím, kdy bude Sněmovna projednávat žádost o vyslovení důvěry Babišově jednobarevné menšinové vládě. Zatím není jasné, zda výbor už na tomto zasedání dospěje k doporučení plénu, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne.

„Osobně se domnívám, že na základě rozpravy, která probíhala v mandátovém a imunitním výboru, se to nedá čekat,“ řekla zpravodajka výboru Kateřina Valachová (ČSSD). Grospič a ani místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO) nechtěli věc komentovat.

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil už byl podle informací z výboru zbaven mlčenlivosti, aby mohl před jeho členy vypovídat. V případě státního zástupce Jaroslava Šarocha výbor na informaci o zbavení mlčenlivosti ještě čeká.

Výbor zopakoval požadavek na policisty, aby se jeho členové mohli seznámit se spisem případu Čapí hnízdo přímo ve Sněmovně, což policie nedávno odmítla. „Debatovali jsme o tom, že budeme žádat policejní orgán, aby nám vycházel trochu více vstříc. To znamená, aby nám umožnil nastudování spisu v Poslanecké sněmovně, popřípadě aby rozšířil termín, do kdy můžeme spis studovat my na policejní stanici,“ uvedla Malá.

Grospič podotkl, že členové výboru jsou si vědomi toho, že by měli policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání řešit bez odkladů a průtahů. Chtějí proto, aby mohli nahlížet do spisu také mezi Vánoci a Novým rokem a v prvním lednovém týdnu. „Také žádáme o to, zda bychom mohli nahlédnout do dozorového prověrkového spisu,“ dodal.

Policie obvinila před sněmovními volbami vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

Sněmovna musí o vydání obou poslanců rozhodovat znovu, protože obhájili v říjnových volbách mandát a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…