Babiš chce dát důchodcům šest tisíc. Schillerová: Neúnosné pro státní rozpočet

24.08.2020 19:40

Čeští důchodci by si mohli pravděpodobně ještě letos polepšit. Otazník však visí nad výší jednorázového příspěvku. Ve hře jsou tři varianty, šest tisíc, pět tisíc nebo čtyři tisíce. Nejvíce by jim dopřáli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), nejméně naopak ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO).

Babiš chce dát důchodcům šest tisíc. Schillerová: Neúnosné pro státní rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Ministryně financí se přiklání spíše k nižší hranici. „Podpořím nějaké navýšení, ale samozřejmě se spíše kloním k nižší částce. Čím méně, tím lépe,“ uvedla v pondělí podle Novinky.cz při příchodu na vládu Schillerová s tím, že navrhuje jednorázový příspěvek ve výši čtyř tisíc korun. Státní pokladnu by to podle ní přišlo na 12 miliard korun.

Anketa

Podporujete mimořádnou dávku pro důchodce ve výši 5 000 Kč, kterou schválila vláda?

82%
18%
hlasovalo: 14654 lidí
Naproti tomu premiér Babiš pro sobotní Právo naznačil, že vláda zvažuje jednorázový příspěvek důchodcům naopak ve výši pět tisíc až šest tisíc korun. Schillerová si myslí, že šestitisícová částka by nebyla únosná pro státní rozpočet. Ta by pro rozpočet znamenala výdaje ve výši 18 miliard korun ročně.

Detaily se budou ještě vyjednávat. Měli by o nich jednat ministryně financí, premiér Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který navrhl na začátku srpna příspěvek ve výši pět tisíc korun. Ve hře je i to, zda k příspěvku dojde už letos, nebo až příští rok. Bonus by pak měl důchodcům vykompenzovat zdražování potravin i stres během koronaviru.

Podle opozice je záměr populistický a rozpočtově nezodpovědný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…