Babiš chce ve Vídni podpořit hospodářskou spolupráci s Afrikou

17.12.2018 21:55

Česko by mělo být aktivní na poli exportní diplomacie hlavně mimo Evropu a snažit se více proniknout například na africké trhy. Před odletem do Vídně, kde se v úterý uskuteční fórum Afrika – Evropa, to dnes řekl český premiér Andrej Babiš. Aby podpořil české podnikatele, chce předseda vlády výhledově iniciovat vznik ekonomických misí v některých afrických zemích. Zároveň lituje, že se nadcházejícího fóra v rakouské metropoli, jehož hlavním tématem bude rozvoj spolupráce v oblasti digitalizace a inovací, zúčastní jen zhruba polovina šéfů států a vlád zemí Evropské unie.

Babiš chce ve Vídni podpořit hospodářskou spolupráci s Afrikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Česko je podle Babiše velmi závislé na exportu do Evropské unie, a mělo by se proto snažit pronikat i na jiné trhy, především mimo Evropu. Proto se rozhodl fóra Afrika – Evropa zúčastnit, a pomoci tak českým podnikatelům „otevřít dveře“ do Afriky. „Právě... tam můžeme sehrát nějakou pozitivní roli na úrovni předsedů vlády nebo jiných našich ministrů a politiků,“ řekl. Do budoucna by chtěl premiér iniciovat také vznik ekonomických misí v některých afrických státech, aby se Česko mohlo „ještě více dostat na ty trhy“.

Na fórum do Vídně dorazí podle Babiše zhruba jen polovina prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Na nejvyšší úrovni nebudou zastoupeny například Německo či Francie, své premiéry nevyslaly ani jihoevropské státy.

„Na jedné straně Evropa volá po komunikaci, po Marshallově plánu pro Afriku, a je škoda, že potom tu není úplně adekvátně zastoupeno,“ postěžoval si premiér, který podle svých slov přesvědčil aspoň premiéry zbylých tří zemí Visegrádské čtyřky, tedy Maďarska, Polska a Slovenska, aby svou účastí podpořili úsilí rakouského kancléře Sebastiana Kurze. „Možná by bylo dobré, abychom takové akce podpořili v maximální míře za Evropskou radu,“ vyzval český premiér.

Dnes má český premiér ve Vídni na programu pracovní večeři s dalšími státníky, kteří se v úterý zúčastní fóra Afrika – Evropa. V úterý se sejde mimo jiné i na dvoustranných schůzkách s některými představiteli afrických zemí, například s nigerijským viceprezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…