Babiš dolů, Okamura nahoru, TOP 09 k zemi. Nová čísla podpory stran

10.05.2018 10:12

Agentura SANEP přinesla další průzkum voličských preferencí. Zdá se, že trestně stíhaný premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš může být i nadále relativně spokojen. S obrovským náskokem i stále vede před ODS a dalšími stranami. Občanští demokraté, Piráti, ale také Tomio Okamura posilují. Komunisté se propadají.

Babiš dolů, Okamura nahoru, TOP 09 k zemi. Nová čísla podpory stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky pro sněmovní volby 2017

Andrej Babiš je sice trestně stíhaným politikem, ale jeho voličům to zjevně nevadí. I dnes by jemu a jeho hnutí ANO dalo hlas 28,6 procenta hlasů. V podzimních volbách získal necelých 30 procent. Vale v únoru tohoto roku mu vyjadřovalo podporu víc než 32 procent lidí. ODS by chtělo v  dubnu volit 13,6 procenta lidí. Piráti se těší přízni 13,2 procenta hlasů. Od podzimních voleb si obě strany polepšily. V říjnu 2017 volilo ODS 11,3 procenta lidí. Pirátům dalo tehdy hlas 10,8 procenta lidí.

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

Tomio Okamura s hnutím Svoboda a přímá demokracie v tuto chvíli oslovuje 12,1 procenta. Ač by Okamura skončil až čtvrtý, stejně jako v podzimních volbách, polepšil si. Na podzim získal 10,6 procenta hlasů.

Pátá by teď v dubnu skončila ČSSD se ziskem 7,2 procenta hlasů. Komunisté jsou až šestí s 6,7 procenta hlasů. Zatímco ČSSD zůstává v porovnání s volbami tzv. na svém, komunisté by si pohoršili 7,8 procent hlasů. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci a hnutí STAN. Obě strany by těsně překročily pět procent. Před branami Sněmovny by zůstala stát TOP 09 se 4,1 procent hlasů.  

Pokud by se teď rozdělovala křesla v Poslanecké sněmovně, Babiš a jeho kolegové by obsadili 62 křesel. Dnes mají 78 postů. ODS by v dubnu získala 30 poslanců proti stávajícím 25. Piráti by obsadili 29 židlí v jednacím sále Sněmovny. Okamura a jeho SPD by měl 26 křesel. Dnes mají obě uskupení shodně po 22 křeslech.  Na úkor TOP 09 by si polepšili také lidovci a hnutí STAN. Zatímco dnes má Petr Gazdík s kolegy s hnutí Starostové a nezávislí jen šest poslanců, podle průzkumu by jich získal 12. Lidovci by měli 11 postů. Dnes mají 10.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…