Babiš drtil Piráta. Nesmysl! Podívejte na Německo, o kolik se zadluží. Vypadnou vám oči z důlků

25.11.2020 19:35

V rámci Senátu začalo ve středu hledání kompromisu, jak má vypadat daňový balíček chystaný pro příští rok. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) jednali se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a zástupci senátních klubů. Premiér navrhl Senátu zrušit vyšší slevu na poplatníka a nechat sazby 15 a 23 procent. Zároveň nově navrhl poslat obcím a krajům celkem 20 miliard za výpadek příjmů.

Babiš drtil Piráta. Nesmysl! Podívejte na Německo, o kolik se zadluží. Vypadnou vám oči z důlků
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

Premiér schůzku zhodnotil jako konstruktivní. „Jednání bylo velice konstruktivní a příjemné. Jsme rádi za tu možnost. Doufejme, že senátoři budou vnímat naše rozpočtově odpovědné argumenty,“ doufá ministerský předseda, že Senát o svém návrhu přesvědčí. „O schůzku jsme požádali, protože se domníváme, že to, co bohužel bylo schváleno ve Sněmovně v rámci daňového balíčku, je velice nevýhodné pro všechny i pro náš rozpočet,“ doplnil.

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

Vyzdvihl opakovaně výhody svého návrhu na sazby daně z příjmu 15 a 23 procent. „Každý zaměstnanec by měl od 1. ledna dostat o sedm procet čisté mzdy navíc. Nebudeme navyšovat daně pro živnostníky, zaměstnavatelé nemusejí navyšovat mzdy ze svých zdrojů,“ připomněl premiér.

Česko si to podle jeho slov může dovolit, jelikož má nejmenší zadlužení v Evropě. „Jsme nejlepší finance v Evropě, pokud nepočítám Lucembursko, Estonsko a Bulharsko,“ pokračoval předseda vlády.

Následně poukázal na velké zadlužení sousedních států. „Když se podíváme do okolních zemí jako Německo, které plánuje deficit 4 200 miliard korun, to je třináctkrát větší deficit, než navrhujeme my,“ zdůraznil Babiš.

Senátu zároveň s ministryní Schillerovou navrhli, aby odmítl návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka na zvýšení slevy na dani na poplatníka z 24 840 korun na slevu na poplatníka ve výši průměrné hrubé mzdy za předminulý rok. V tomto případě za rok 2019. Příští rok by podle pirátského poslance činila 34 125 korun.

„Návrh poslance Ferjenčíka je absolutně nezodpovědný. Samozřejmě bere i peníze samosprávě. Navýšení slevy na dani, která je dnes 24 840 korun. Rád bych zopakoval, že už tento rok bude tato sleva na dani stát rozpočet 130 miliard korun,“ zdůraznil předseda vlády.

„Návrh pana Ferjenčíka navyšuje tuto slevu na dani na 165 miliard korun. Není to vůbec potřeba, protože sleva na dani byla pouze jako alternativa vůči mému návrhu, proto jsme senátorům navrhli, aby tento návrh neakceptovali,“ sdělil premiér Babiš.

Senátorům s ministryní financí navrhli rovněž kompenzace pro kraje a obce. „Můj návrh znamená dopad do rozpočtu obcí 20 miliard a do krajů 7,1 miliardy. My proto navrhujeme kompenzaci obcím na dva roky, každý rok 15 miliard formou kompenzačního balíku, jako jsme to dělali tento rok, kdy jsme na každého obyvatele dávali 1 250 korun. Co se týká krajů, zde navrhujeme kompenzace pět miliard každý rok,“ oznámil premiér s tím, že jejich návrh je výhodný a efektivní pro zaměstnance, zaměstnavatele, živnostníky, kraje i pro obce.

Závěrem vyvrátil „dezinformaci“, že zvýšení slevy na dani je výhodnější pro nízkopříjmové skupiny. „Není to pravda, můj návrh je výhodnější i pro toho, kdo má 15 tisíc mzdu, než kterýkoli návrh slevy na daních,“ zdůraznil premiér.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…