Babiš jako člen vlády bude nejspíš mít útrum s dotacemi. Kvůli vlivné europoslankyni, na kterou si stěžoval, že na něj lije kýble fekálií

15.09.2017 11:03

Před pár měsíci se Andrej Babiš neudržel a prohlásil o šéfce kontrolního výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleové, že na něj „lije kýble sraček“. Teď mu podle všeho dala paní Grässleová další důvod k tomu, aby neměl radost. Jemně řečeno.

Babiš jako člen vlády bude nejspíš mít útrum s dotacemi. Kvůli vlivné europoslankyni, na kterou si stěžoval, že na něj lije kýble fekálií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Evropský parlament podle všeho ještě ztížil pozici Andreje Babiše. Napříště si asi bude muset vybrat, zda chce být členem vlády, nebo se svými podniky pobírat evropské dotace. Oboje dohromady podle představ europoslanců možné nebude. Informuje o tom server Neovlivní.cz.

„Žádáme Komisi, aby do veškerých budoucích zákonů EU týkajících se plateb začlenila ustanovení o tom, že podniky, jejichž majitelem je úřední osoba v členském státě EU a ve třetích zemích, nemohou požádat o finanční prostředky EU ani takové prostředky obdržet,“ napsali europoslanci Evropské komisi.

Celý článek naleznete zde.

Šéfka kontrolního výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová už pracuje na tom, aby se tato nová pravidla objevila už v rozpočtovém období po roce 2020. Pokud se tedy Babiš stane členem příští vlády, nová pravidla už se ho dotknou. A převedení firem do svěřeneckého fondu mu zřejmě stačit nebude, protože fond zpravuje Babišova manželka nebo jeho právník, přes které Babiš může své firmy i nadále ovládat a ovlivňovat. Podle nových pravidel by si tak Babiš musel vybrat mezi účastí ve vládě a dotacemi. Nabízí se mu ale i třetí možnost. Může Agrofert prodat.

„Je důležité vzít v potaz, že to budou čeští daňoví poplatníci, kdo zaplatí za to, když nebudou dodržována pravidla o zadávání veřejných zakázek i další předpisy,“ varovala  Grässleová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…