Babiš musí zpozornět. Ministr zdravotnictví má chaos v číslech. Přitom chystá revoluční zákon

03.03.2020 14:05

Ministr zdravotnictví má velký problém. Ke starostem s koronavirem se teď přidaly problémy s revolučním zákonem, kterým chtěl Adam Vojtěch udělat přítrž prvenství České republiky v konzumaci alkoholických nápojů. Jenže nad návrhem zákona, který ministerští úředníci již dostali do paragrafového znění, se svírá pevné pouto velkých pochybností. Pokulhávají nejen statistiky o množství vypitého alkoholu, ale také peníze, kterými chce ministerstvo prokázat společenskou škodlivost alkoholu.

Babiš musí zpozornět. Ministr zdravotnictví má chaos v číslech. Přitom chystá revoluční zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ale pěkně od začátku. Podle ministra zdravotnictví, který se v médiích hlásí k tomu, že chce vyhlásit válku alkoholu a začít chce mimo jiné regulovat reklamy na alkohol, vede Česká republika žebříček v konzumaci alkoholu na osobu. A odvolává se přitom na data Světové zdravotnické organizace (WHO), která vypočítala, že každý občan České republiky vypije v průměru 14 litrů alkoholu ročně. Jenže už toto číslo samo o sobě plave na vodě. Podobnou analýzu totiž zpracovává také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), podle které ČR zastává čtvrté místo a průměrná spotřeba alkoholu je vyčíslena na 11,5 litru alkoholu ročně. 
 
A statistika do třetice. Podle nejnovější analýzy užívání tabáku a alkoholu za rok 2018, kterou vloni zpracoval Státní zdravotní ústav, který je přímo podřízený Ministerstvu zdravotnictví, je průměrná roční spotřeba alkoholu 7,4 litru na osobu. 
 

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí
 
„Tak jakým číslům máme věřit? Ministerstvo by si v tom mělo nejdříve samo udělat pořádek, a ne strašit veřejnost. Vždyť rozdíly v uváděných hodnotách jsou až o dvojnásobku. Takže nemůžeme mluvit o žádné statistické chybě. A určitě stojí za povšimnutí, že Ministerstvo zdravotnictví si ze všech statistik vybírá jen tu nejhorší. Proč asi?“ kroutí hlavou Michal Dvouletý, slovácký patriot a zastupitel Zlínského kraje, který v minulých dnech spustil celostátní petici proti připravované regulaci propagace vína, piva a slivovice. Více k tématu zde, zde a zde
 
„Domnívám se, že se v posledních měsících někdo snaží pouze vyvolat dojem, že alkohol je největší hrozba dnešních dnů a je třeba proti němu tvrdě zasáhnout. A k tomu potřebuje, pokud možno, co nejvíce strašidelná čísla,“ domnívá se Dvouletý. 
 
Ministr Adam Vojtěch však trvá na svém. „Navíc celospolečenské náklady na pití alkoholu jsou zhruba 59 miliard ročně,“ mává dalšími tvrdými daty člen vlády. 
 
 
I tato čísla však autor petice odmítá. „Tato cifra je vycucaná z prstu. Obsahuje totiž i např. náklady na ‚kocovinu‘. Podle vládních odborníků totiž způsobuje konzumace alkoholu sníženou produktivitu práce a díky tomu přijde každý rok česká ekonomika o 23,5 miliardy Kč. Ale pozor, mají to spočítané do koruny. Přesně jde o 23 446 671 065 Kč. A aby tomu dali vědecký nádech a utratili nemalé peníze z daní nás všech, tak kvůli tomu popsali 170 stránek a na titulní stranu napsali „Společenské náklady konzumace alkoholu v ČR“. Přitom vlastní zdravotní náklady způsobené konzumací alkoholu jsou vyčísleny na 12,8 miliardy Kč ročně,“ upozorňuje na nesoulad Michal Dvouletý, podle kterého je nejhorší, že těmto číslům někdo skutečně věří. „Podle mne jsou však jen účelově ‚vyrobená‘, aby posloužila k prosazení tvrdých regulací.“
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 
Autorem článku je Karel Výborný. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…