Babiš může zákon o střetu zájmů využít ve svůj prospěch, odhadl v ČT komentátor

29.11.2016 22:40

Hosty Událostí, komentářů ČT24 byli dnes poslanci ANO Radek Vondráček a ČSSD Lukáš Pleticha. Tématem nebylo nic jiného než dnes sněmovnou prosazený zákon o střetu zájmů, přezdívaný Lex Babiš.

Babiš může zákon o střetu zájmů využít ve svůj prospěch, odhadl v ČT komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Vyjasní se pravidla, která tu jsou,“ zmínil k zákonu přezdívanému Lex Babiš Pleticha. „Jsou stanovena pravidla pro členy vlády. Bude omezen vliv, který se ukázal, že byl problém, například v době reorganizace policie,“ dodal Pleticha.

„Jde o motivace, proč se tento zákon chce,“ reagoval Vondráček. On sám tvrdí, že je zákon špatně napsaný. „Vztahuje se to i na každého zastupitele,“ pozastavil se Vondráček s tím, že má pochybnosti o ústavnosti normy. „Ty pochybnosti o ústavní neslučitelnosti jsou velké,“ řekl několikrát. Pleticha následně vyvrátil, že by šlo o zákon vůči jednomu člověku. „Zákony se nepíšou o jednom člověku, snad s výjimkou zákona, jak se T. G. Masaryk zasloužil o stát. Máte v tom zákoně někde slovo Babiš? Já myslím, že ho tam nenajdete,“ sdělil.

Pleticha následně vysvětlil, proč v zákoně nejsou postižena internetová média. „Jak chcete zakázat server?“ zeptal se. 

Vondráček nyní udělá vše pro to, aby byla podána stížnost na zákon u Ústavního soudu. Pleticha však rozporoval, že by platila slova ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by mu ČSSD lhala ohledně platnosti zákona. „Já jsem se s ním nebavil, takže nevím, na co narážel,“ sdělil ve vysílání Pleticha. 

Obě strany argumentují patologicky, vstoupil do tématu komentátor

„Myslím si, že to voliči neřeší. Na druhé straně se ale nedivím poslancům, že pro takovýto zákon chtěli hlasovat, protože nehlasovat pro takovýto zákon je těžké. Ať se udělá cokoliv, rok před volbami... Nechtěl bych být v kůži poslanců ani v té straně. Obě strany argumentují patologicky,“ zmínil k celému tématu závěrem komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko.

Babiš to podle něj může nyní využít ve svůj prospěch. „Já zachraňuji média, vybudoval jsem podniky a teď ti, kteří nic neudělali, mi házejí klacky pod nohy,“ dodal s tím, že Babiš nám už na Čapím hnízdě ukázal, že umí pracovat se svými příbuznými. Závěrem pak Kubičko označil Babiše českým Donaldem Trumpem, neboť obdobná situace se nyní zcela jistě bude řešit v USA, kde nově zvolený republikánský prezident vlastní rovněž nejrůznější instituce. Vláda však kvůli tomuto sporu podle něj nepadne a vydrží až do nadcházejících parlamentních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …