Babiš na Nově v nejlepší formě: Jak k tomu přispívám? Mí voliči Pavlovi křičet nechodí

23.01.2023 21:20 | Ze sítí

Prezidentský kandidát, předseda hnutí ANO Andrej Babiš vystoupil v pondělí večer v předvolebním individuálním pořadu Cesta na Hrad: Jeden na jednoho na TV Nova. Probírala se aktuálně probíhající prezidentskou kampaň před druhým kolem voleb, nedělní debata na ČT i to, jak by se stavěl k udělování milosti.

Babiš na Nově v nejlepší formě: Jak k tomu přispívám? Mí voliči Pavlovi křičet nechodí
Foto: Screen vysílání TV Nova
Popisek: Andrej Babiš v prezidentské debatě na TV Nova

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

Individuální rozhovor s kandidátem na prezidenta vedla Babora Divišová. První otázku směřovala k nedělnímu prezidentskému duelu na ČT, v němž se před druhým kolem voleb střetli Petr Pavel a Andrej Babiš. Tam Babiš v debatě mj. řekl, že v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států by nevyslal české vojáky na pomoc.

Po té debatě Babiš na twitteru své vyjádření korigoval; to samé učinil i nyní i na Nově: „Samozřejmě, že kdyby k takové katastrofě došlo a kdyby Rusko napadlo Polsko a pobaltské státy, tak bychom pomohli. Vzniklo to tak, že pan redaktor, který zastupoval pana Pavla, hypoteticky vymyslel tuto věc. Proč mluví moderátor o válce? Byla to připravená past na mě. Já jsem to špatně interpretoval, a omluvil jsem se za to. Teď to proti mně všichni využili. Každý může udělat chybu, byla to chyba. Ale redaktor se pětkrát ptal hypoteticky a absurdně,“ řekl Babiš na adresu redaktora České televize Martina Řezníčka, který debatu vedl.

Moderátorka to nazvala spíše „diplomatickým přešlapem“. Babiš  proto zopakoval: „Já nechci válku. S Polskem a s Pobaltím jsme spojenci. Můj výrok byl zneužit na základě nesmyslné hypotézy. Někomu to asi tak vyhovuje, že to udržuje ve veřejném prostoru,“ přemítal kandidát na prezidenta.

V sobotu Babiš oznámil, že jeho ženě přišel výhrůžný dopis s ostrým nábojem. Moderátorka se ptala, zda za vyhrocenou náladu ve společnosti nemohou Babišovy „válečné billboardy“. To ale kandidát na prezidenta striktně odmítl: „K tomu nepřispěla moje kampaň,“ trval na svém. „Nevrací se vám něco, co posíláte do veřejného prostoru?“ tázala se znovu Divišová, a že se lidé začali války kvůli těmto billboardům více bát. „K tomu já nepřispívám, manipulujou to média, která mluví i válce. Já mluvím o míru. Pan Pavel říká, že mír je iluze. On je voják, generál,“ zdůraznil Andrej Babiš.

Rozčílil se také ohledně toho, co se dělo na jeho předvolebním mítincích: „Mysleli jsme, že se tam udusíme, že nás umačkají. Proč to nikdo neodsoudí? Celý den v Brně nás voliči pana Pavla uráželi,“ poukázal na to, že nic takového voliči ANO Petru Pavlovi na mítincích nedělají.

V druhé polovině pořadu na řadu přišly i divácké dotazy.

Například starostka obce Srubec Lenka Malá se ptala, zda má Babiš pravidla pro udělování prezidentské milosti. Zmínila, že v případě prezidenta Zemana se jí udělování milostí nelíbilo. Babiš uvedl, že nemá v plánu milosti udělovat, a už vůbec ne svým podřízeným. „Není důvod milosti udělovat. Věřím české justici. Určitě by to nebyla má hlavní náplň práce. Kdyby to někdo navrhl, postoupil bych to ministru spravedlnosti. Pokud uspěji, tak na Hradě kolem mě budou mít všichni prověrku na tajné. My nekrademe, mí všichni kolegové jsou poctiví,“ řekl Andrej Babiš.

Další divák se zajímal, zda si Babiš myslí, že je diplomat. Odpověď zněla: „Umím vyjednávat a prosazovat věci, mám zkušenosti z diplomatických misí,“ připomněl expremiér.

K otázce, jak by se chtěl jako hlava státu zasloužit o prestiž naši země, sdělil, že by dělal aktivně ekonomickou diplomacii. „Znám strašně moc prezidentů a premiérů, pomáhal bych firmam i mimo Evropu, v Asii a Africe,“ řekl s tím že tam všichni znají podnikatele Tomáše Baťu a na tom se dá skvělě budovat. Co se týká vztahů s Čínou, k té by se choval jako lídři EU a USA. „Choval bych se k Čině jako Macron a Merkelová. Čína má problémy s lidskými právy, ale všichni tam dělají byznys,“ připomněl Babiš.

Středoškolského učitele s Trhových Svinů zajímalo, zda by podle Babiše měla hlava státu korektně znát český jazyk. Otázka Babiše velmi rozesmála, především, že se ptá učitel, kterým jeho vláda tolik navýšila platy. Ke své češtině zmínil: „Já se česky snažím, občas je tam slovakismus. Ale Baťa říkal, že muže dělají činy a muž šetří slovy. A Baťa je pro mě nejvíc. Prezident by měl znát český jazyk, já bych na tom pracoval, kdybych se stal prezidentem,“ slíbil. Teď na to prý neměl moc času.

Ze strany diváků zazněly obavy, zda by Babiš vykonával funkci prezidenta pořádně, zmiňovali jeho častou nepřítomnost v Poslanecké sněmovně a že chyběl i při hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. „Práce poslance je mezi lidmi. Stejně by měl obvinili, že ta mimořádná schůze byla kampaň. Koalice nepustila naše poslance deset hodin ke slovu, jen se chlubili. Vláda ignoruje všechny v opozici, kašle na občany. Když jsem byl premiérem, tak jsme začínali vládu v šest ráno, pokud někdo pochybuje o mé pracovitosti, ať se přijde podívat. Já mám dobré tempo, jsem pracovitý a dělám věci, které mají smysl. A dělám to pro lidi,“ argumentoval Andrej Babiš.

Závěrem zmínil, že pokud by se prezidentem nestal, bude to velká motivace vyhrát sněmovní volby v roce 2025. Věří, že lidé pochopí, že stejně jako se spletli ve vládě, můžou se splést i v provládním prezidentovi Petru Pavlovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…