Babiš na summitu EU: Najít shodu v otázce migrace bude obtížné kvůli Italům

28.06.2018 21:36

Italský premiér Giuseppe Conti zablokoval schválení už domluvených závěrů na summitu EU k tématům, jako jsou obrana a bezpečnost či digitalizace evropského hospodářství. Učinil tak ve snaze prosadit do závěrů čtvrtečního summitu své požadavky týkající se migrační problematiky.

Babiš na summitu EU: Najít shodu v otázce migrace bude obtížné kvůli Italům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

O tématech obrana a bezpečnost či digitalizace evropského hospodářství šéfové států a vlád společně jednali ve čtvrtek odpoledne a v podvečer, diskuse o migraci je ale však čeká u neformální večeře. „Protože si jeden členský stát vyhradil svou pozici k celým závěrům, žádné závěry nejsou v této chvíli přijaty,“ uvedl Preben Aaman, mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Italský premiér Conte při příchodu avizoval, že je k podobnému kroku odhodlán, když před novináři žádal, aby EU přešla od slov k činům a Itálii se dostalo v migraci konkrétní pomoci. Řím žádá, aby se všechny země Unie přihlásily ke sdílení odpovědnosti za migranty, kteří jsou zachráněni ve Středozemním moři.

Prozatím tak zůstaly bez přijetí závěry týkající se evropské obrany a bezpečnosti, podpory postupu Evropské komise v gradujícím obchodním sporu s USA, budoucího dlouhodobého rozpočtu Unie či přístupových rozhovorů s Albánií a Makedonií.

  • Původní zdroj ZDE

Andrej Babiš již před začátkem večeře, kde se lídři mají migrací zabývat, novinářům řekl, že najít shodu bude velmi obtížné právě kvůli Italům. „Představy Itálie jsou absolutně jiné než naše a myslím, že i jiné než Rakouska,“ uvedl. Babiš projevil pochybnosti o tom, že EU se na řešení migrace shodne, už před začátkem summitu. V tom se shodl i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která summit sice označuje za klíčový, jednoznačný výsledek od něj však neočekává. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…