Babiš nachytal Fialu. 64 miliard korun. Lidem je dal, protože musel

29.04.2022 12:46

Premiér Petr Fiala (ODS) před pár týdny oznámil veřejnosti, že jeho vláda dala lidem v nelehkých ekonomických časech 74 miliard korun. Opoziční hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem opakovaně vládě ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN vynadalo, že ve skutečnosti vlastně pro lidi neudělala skoro nic. Babiš k tomu do kontrastu postavil to, co vláda hodlá vydat na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Babiš nachytal Fialu. 64 miliard korun. Lidem je dal, protože musel
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se pořádně obul do svého nástupce v premiérské pozici Petra Fialy (ODS).

„Zadlužení České republiky je šesté nejnižší ze všech zemí EU, pan Fiala ale dál odmítá vlastním občanům efektivně pomoct proti drahotě. Aby zamaskoval asociálnost své vlády, začal teď premiér tvrdit, že vláda dala lidem 74 miliard korun. Jenže celých 64 miliard vláda nedává z vlastní vůle, ale protože ze zákona musí. Do 74 miliard premiér drze totiž počítá 15 miliardovou slevu na poplatníka, kterou přitom schválila minulá Sněmovna, 28 miliard na každoroční lednovou valorizaci důchodů a dalších 21 miliard na červnovou valorizaci důchodů kvůli rekordní inflaci. Mimochodem té inflaci, kterou pan Fiala a jeho vláda nechali záměrně vyšponovat na třetí nejvyšší úroveň v EU (brzy zřejmě překoná 15 %), jen aby stát vybíral více na DPH,“ napsal Babiš na Facebooku.

Pokud vláda Petra Fialy pro lidi něco udělala, pak to, že snížila daň u pohonných hmot o 1,50 Kč, což podle šéfa hnutí ANO moc nepomůže. Stejně tak jim z Babišova pohledu nepomůže odpuštění silniční daně a stejně tak údajně nepomůže ani navýšení existenčního minima.

Proti tomu postavil Babiš do kontrastu to, jak se vláda snaží pomoct ukrajinským uprchlíkům.

„A teď srovnání. Podle vlastních prognóz má stát vybrat kvůli vysoké inflaci 70 miliard na daních, hlavně DPH, navíc a na zvládání ukrajinské krize vláda zatím počítá s 54 miliardami (např. miliardu našla na opravy bytů pro uprchlíky). Může se pak někdo divit, že lidé mají pocit, že Fiala kašle na vlastní občany, když plošná opatření zavedlo 24 z 27 zemí EU?“ ptal se Babiš.

Přitom by prý vláda mohla využít tisíce miliard z fondů EU, z dividend ČEZu a tak podobně.

Andrej Babiš promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…