Babiš naštve Piráty: Jde o jejich smradlavé téma

04.02.2019 8:41

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se obsáhle vyjádřil k tématu legalizace prodeje konopí u nás. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch prý nechal připravit zákon, který otevře cestu ke konopí těm, kteří ho potřebují ze zdravotních důvodů. Babiš však okamžitě ujistil své voliče, že konopí nebude dostupné každému. Napsal to dokonce velkými písmeny.

Babiš naštve Piráty: Jde o jejich smradlavé téma
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Andrej Babiš si prý vyslechl příběh ženy, která bojuje s roztroušenou sklerózou. Produkty z konopí jí tento nelehký úděl alespoň trochu ulehčují. Ale kdyby si ho měla kupovat v lékárně, což už dnes zákon dovoluje, dá za něj 20 až 60 tisíc měsíčně. Babiš to nepovažuje za správné. Uložil proto ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, aby zjednal nápravu a připravil novelu zákona, která ekonomicky zpřístupní konopí těm, kteří ho potřebují ze zdravotních důvodů.

Práce na tomto zákoně je prý téměř hotová a podle předsedy vlády jde o zákon průlomový, protože umožní skutečně prověřit pozitivní stránky vlivu užívání konopí na zdravotní stav pacientů. Takováto důležitá podrobná studie tu prý zatím chybí.

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí

Jedním dechem však občany ujistil, že konopí nebude dostupné každému.

„Chci vás ale ujistit, že konopí NEBUDE dostupné každému. Proto jsme na té novele pracovali tak dlouho. Aby byla vyvážená. Konopí pro léčebné použití u nás může pěstovat JENOM firma, která prošla výběrovým řízením podle zákona o státních veřejných zakázkách a dostala licenci. Na vládě jsme zamítli návrh Pirátů, aby si každý mohl pěstovat konopí pro ‚rekreační účely‘. To je fakt naprostý nesmysl. Aby se jako dostalo volně k dětem?“ zeptal se rozzlobený Babiš na sociální síti Facebook.

„Studie dokazují, že kouření marihuany ohrožuje vývoj mozku a může negativně ovlivnit kognitivní funkce. Snad se na nás nebudou zlobit všichni ti, kteří se chtěli jen tak zhulit. U podomácku pěstované trávy nemáte nikdy záruku, že v ní nebudou pesticidy, těžké kovy a podobně. Kdo by to kontroloval, kdyby si ji mohl pěstovat každý?“ položil další otázku.

Poté zdůraznil, že plnou legalizaci konopí, kterou by si možná přáli Piráti, rozhodně nepřipustí.

„Plná legalizace konopí je taky proti mezinárodním smlouvám. A poslední, co bychom chtěli, je drogová turistika, kterou by k nám legalizace přinesla, a všechny negativní jevy s ní spojené. Mimochodem, v americkém Coloradu, kde konopí legalizovali před lety, se zvýšil počet smrtelných nehod spojených s marihuanou o 150 procent. Takže tak,“ uzavřel komentář premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…