Babiš nesmí mít víc hlasů než Gottwald, hřímal v rádiu Bělobrádek. A pořádně vynadal agenturám

28.06.2017 17:50

Moderátor Jan Moláček přivítal ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu předsedu KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka. V úvodu pořadu Moláček konstatoval, že by se teď nervozita u lidovců dala skoro krájet, ale šéf strany to okamžitě odmítl.

Babiš nesmí mít víc hlasů než Gottwald, hřímal v rádiu Bělobrádek. A pořádně vynadal agenturám
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

„Já musím dementovat vaši premisu, že by se u nás dala nervozita krájet, tak to není. Já myslím, že na to, že jsme ani nezahájili kampaň, tak těch 9 procent z dnešního průzkumu je pro nás dobrou zprávou.

Navíc se pracuje s nepřesnými daty, protože ty agentury nás nechtějí měřit dohromady, takže ty průzkumy nejsou relevantní. Já si to vysvětluji pochybením agentur. Naše průzkumy hovoří úplně jinak a to v celých řádech, oproti výsledkům agentur,“ rozohnil se v pořadu šéf lidovců.

KDU-ČSL chce proto přesvědčovat voliče, aby nedopustili nastolení vlády jedné strany, totiž Babišova hnutí ANO. „My je musíme přesvědčit o tom, že když tady jedno hnutí dostane víc hlasů než Klement Gottwald v roce 1946, tak to bude velmi špatné, bez ohledu na to, kdo to je. A když si k tomu ještě přičtete kdo to je, tak to není zdravé,“ zvedal Bělobrádek varovně prst.  

Zatím je ale v klidu. Když si vzpomene na předvolební průzkumy z léta 2013, tak tehdy ještě lidovci dostávali asi 4,5 procenta, aby pak přímo ve volbách dostali hlasů mnohem víc. Bělobrádek v této souvislosti připomíná, že čeští voliči zpravidla vyvažují a nechtějí jediné straně dopřát příliš mnoho moci. „Já doufám, že budou vyvažovat i tentokrát,“ pravil Bělobrádek.

Pro lidovce by prý bylo jednodušší jít do voleb bez Starostů a nezávislých, ale v těchto volbách prý nejde o to kráčet pohodlnější cestou. Jde o to zachovat rozumné směřování této země – a to prý dvojkoalice může dokázat.

Pokud jde o program, lidovci nechtějí příliš hýbat s daněmi, maximálně by systém zjednodušili. Ekonomický expert dvojkoalice Pavel Kysilka prý garantuje rozumnou část programu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Za mnohem důležitější považuje prosazení digitalizace v oblasti státní správy– tzv. eGovernment, kde velmi zaostáváme např. za zeměmi Pobaltí a podle Bělobrádka se s tím musí něco udělat. Vedle toho se prý Česká republika musí připravit na novou průmyslovou revoluci. Stejně tak je pro lidovce důležité posílit investice do obrany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…