Babiš odmítl dotaz reportérky Seznamu. Novináři se do něj tvrdě pustili. A nejen oni

23.11.2018 21:56

Premiér Andrej Babiš dnes ustál hlasování o nedůvěře vůči své vládní koalici. Během tiskové konference po tomto hlasování Andrej Babiš odmítl odpovídat na otázky redaktorky Zuzany Černé ohledně termínu schůzky zástupců tajných služeb a poté, co ho požádala, aby přišel na rozhovor na Seznam, Babiš zareagoval: „Kyperská firma Seznam.cz,“ a dodal: „Firma, která permanentně lže, nemám vám co říct.“ Otázku reportérky Černé poté položila Česká televize. Seznam se nyní brání a není sám. Na pomoc mu přišel třeba Ondřej Kundra z Respektu.

Babiš odmítl dotaz reportérky Seznamu. Novináři se do něj tvrdě pustili. A nejen oni
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Premiér Andrej Babiš v pořadu Názory bez cenzury.

Poté, co se redaktorka Klára Bazalová ze zpravodajství ČT24 dožadovala zodpovězení dotazů, jež položila Zuzana Černá, Andrej Babiš na ni také zaútočil: „Já vím, že dobře spolupracujete s kyperskou firmou Seznam, vám to sedí dobře, ta spolupráce, paní redaktorko,“ a svou řeč zakončil výrokem: „Já budu odpovídat, komu chci.“

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Na tento Babišův akt se na sociálních sítích rozhodlo zareagovat několik komentátorů a novinářů. Jedním z nich je i Ondřej Kundra, investigativní novinář v týdeníku Respekt, jenž na svém twitteru uvedl: „Nejlepší reakce na premiérovi útoky na novináře – dnes premiér Babiš odmítl odpovídat Seznamu – je dělat to, co předvedla Česká televize. Nezodpovězenou otázku zopakovat. A to tak dlouho, dokud premiér neodpoví. Premiér není soukromník, musí skládat účty veřejnosti.“

Reagovat se rozhodl i novinář, redaktor magazínu Reportér a spisovatel Jaroslav Kmenta, který je mimo jiné i autorem knihy Boss Babiš, v níž ostře vystupuje proti premiérovi Andreji Babišovi, popisuje jeho drsné obchodní praktiky a spojuje ho s komunistickou StB i rozvědkou. Na svém twitteru uvedl: „A máme tu takového miniaturního Trumpa...“ Touto větou Kmenta poukazuje na nedávnou aféru prezidenta USA Donalda Trumpa se zpravodajem CNN Jimem Acostou, kdy se Acosta Trumpa zeptal, proč označoval karavanu migrantů k USA ze Střední Ameriky za invazi. Jimu Acostovi byla po následném sporu s Trumpem odebrána akreditace na popud kanceláře hlavy státu; ovšem do doby, než mu ji federální soud ve Washingtonu nařídil navrátit.

K přístupu Andreje Babiše k redaktorce Zuzaně Černé se rozhodl vyjádřit i exministr zemědělství a 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka: „Arogance do politiky nepatří, i když jsem také v politice zažil novináře, jejichž přístup mně přišel nekorektní a neprofesionální, nikdy jsem odpověď neodmítl a neselektoval jsem novináře podle redakcí! Tohle je buranský přístup. Díky za @CT24zive za kolegiální přístup,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…