Babiš opravil Zemana: Z Green Dealu se vyvázat nelze

26.12.2021 17:50

Expremiér Andrej Babiš (ANO) oponuje prezidentovi Miloši Zemanovi, který v dnešním vánočním poselství vyzval, abychom – kvůli odhadovanému růstu ceny elektřiny a plynu – se vyvázali z Green Dealu. Babiš pro iDNES.cz uvedl, že je to nereálné.

Babiš opravil Zemana: Z Green Dealu se vyvázat nelze
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

„Nebezpečím, které se objevilo především v Evropě, je takzvaný ‚Zelený úděl‘. Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství. A jako každé náboženství, i toto má své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny. Zelený úděl pro Evropu nám přikazuje v roce 2030 přestat topit zemním plynem, v roce 2035 nejezdit v autech se spalovacími motory. Toto vše by podlomilo naši energetiku tím, že by vedlo k energetické chudobě, vedlo by k poklesu životní úrovně a ekonomického výkonu.

Pokud jde o energetickou krizi, pozorujeme prudký nárůst jak cen elektrické energie, tak zemního plynu. Odhaduje se, že tento nárůst bude pokračovat u elektřiny kolem 30 %, u plynu dokonce kolem 50 %. Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z takzvaného Zeleného údělu pro Evropu, který je podle mého názoru hlavní příčinou nárůstu cen energií,“ pravil prezident ve svém projevu.

  • Původní zdroj ZDE

Podle Babiše ale už couvnost nelze.

„Vyvázat se z něj jednostranně nelze, přišli bychom tím o zdroje Evropské unie, které mohou dosáhnout až 1000 miliard. Poškodilo by nás to. Musíme vybojovat co nejlepší podmínky pro Českou republiku v rámci balíčku Fit for 55. Nesmyslům o plynu nebo zákazu výroby aut se spalovacími motory zabránit můžeme. Musíme k tomu využít naše předsednictví v roce 2022. Mimo jiné, to, že platí snižování emisí pro EU jako celek a ne jednotlivé státy, je výsledkem mého jednání,“ uvedl Babiš pro iDNES.cz.

Souhlasí s tím, že Green Deal může být nebezpečný – pokud bychom přijali všechna ta, někdy až „šílená“ opatření navrhovaná Evropskou komisi.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…