Babiš podpoří dřívější odchody do důchodu pro část horníků

17.03.2015 11:27

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podpoří návrh na dřívější odchody do důchodu pro asi 80 horníků, jichž se netýká dosavadní nařízení vlády. Řekl to po dnešním jednání se zástupci těžební společnosti OKD a hornických odborářů v Karviné. Stát by to mělo přijít asi na 100 milionů korun.

Babiš podpoří dřívější odchody do důchodu pro část horníků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Dosud mohli do předčasného důchodu odcházet horníci, kteří začali fárat před rokem 1993 a stanovený počet směn odpracovali do konce roku 2008. Nové nařízení se bude týkat i horníků, kteří určený počet směn v dole odpracovali po roce 2008. 
   
"Podpoříme odchod do předčasného důchodu horníků, kteří nastoupili do roku 1993. Tam jsme se domluvili, že by to mělo proběhnout rychle," řekl Babiš. Vláda by po změně nařízení měla jednat 25. března. 
   
Podle ministra je problém, že odboráři chtějí předčasné odchody do důchodu pro všechny horníky. O tom chce Babiš s odboráři jednat. "Domluvili jsme se, že nás navštíví v Praze ekonomičtí experti odborářů, že se potkáme nejpozději do konce března a budeme hledat nějaké řešení," řekl Babiš. 
   
Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že jednání bylo jedno z mála konstruktivních. "Co slíbil, jsem pevně přesvědčen, že dodrží," řekl Pytlík. 
   
Vláda už o nařízení jednala, ale právě ministerstvo financí ho zablokovalo. Babiš dnes řekl, že šlo o nedorozumění na jednání vlády, na kterém on nebyl. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…