Babiš s Hamáčkem sledovali cvičení protiteroristické jednotky. Osvobozovala diváky na muzikálu

11.09.2018 22:03

V Kongresovém centru v Praze se v úterý v dopoledních hodinách uskutečnilo největší protiteroristické cvičení, v němž čtyřicet teroristů vzalo jako rukojmí dva tisíce diváků muzikálu. Některé rozmístili i za okna centra a požadovali propuštění vězněných teroristů. Celé akci, do které se zapojily čtyři stovky policistů a desítky záchranářů a hasičů, přihlíželi i předseda vlády Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček, kteří simulované cvičení kladně zhodnotili. „Cvičení je namístě. V Evropě hrozí rizika teroristických útoků,“ uvedl Hamáček s tím, že se vláda snaží, aby Česko zůstalo sedmou nejbezpečnější zemí světa. Videozáznam z celé akce přinesl server Lidovky.cz.

Babiš s Hamáčkem sledovali cvičení protiteroristické jednotky. Osvobozovala diváky na muzikálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček a Andrej Babiš

Blízké okolí Kongresového centra v Praze v deset hodin dopoledne ohlušily výstřely, výbuchy a zvuk vrtulníků. Na začátku akce hlavní roli sehráli odstřelovači, kteří byli na střechách okolo Kongresového centra, odkud zlikvidovali teroristy. Současně přijela čtyři speciální auta obsypaná příslušníky útvaru rychlého nasazení a zásahových jednotek. Ve stejnou chvíli „se speciálové“ slanili i ze dvou vrtulníků, třetí stroj pak situaci monitoroval.

Výsledek operace nebyl vůbec špatný. Za pár minut URNA „vyčistila“ hlavní sál centra. Při zásahu bylo „zraněno“ čtyřiašedesát lidí, útočníky se podařilo nakonec všechny zneškodnit. Hasiči poté prováděli transport těl obětí útoku do speciálního mobilního kontejneru pro uchování těl, tzv. mobilní márnice.

Cvičení se účastnily tři tisíce komparzistů. Teroristů bylo kolem sedmdesáti a zasahovaly všechny záchranné složky. Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš, kteří byli na akci přítomní, se pak s novináři podělili o své zpětné hodnocení. „Je to největší protiteroristické cvičení u nás. A cvičení takového rozsahu je zcela namístě. V Evropě riziko útoku na měkké cíle, jako je muzikálové představení, existuje,“ řekl po skončení akce novinářům s tím, že vláda se snaží na takové hrozby reagovat.

„Máme předochrany měkkých cílů, nicméně kromě koncepční práce je potřeba také čas od času vyzkoušet nasazení jednotek v praxi,“ dodal s tím, že samozřejmě průběžně probíhají i menší cvičení. „Děláme vše pro to, aby Česká republika zůstala sedmou nejbezpečnější zemí světa. Všem, kteří se podíleli na tomto cvičení, děkuji za profesionální výkon,“ řekl předseda ČSSD.

Původní zdroj ZDE.

Čas na přesnější vyhodnocení akce podle jeho slov ještě přijde, ale první zprávy ukázaly, že hlavní sál Kongresového centra byl vyklizen za čtyři minuty. „To je fantastické číslo. Ukazuje to na vysokou profesionalitu útvaru rychlého nasazení, krerý byl v čele zásahu,“ uzavřel Hamáček, jehož slovům premiér Andrej Babiš souhlasně přikyvoval.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…