Babiš se poslanci ČSSD Šinclovi omluvit nechce

18.06.2015 11:02

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v žádném případě neomluví poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi, kterého údajně zastrašoval. Poslanec o něm a jeho zájmech v debatě o pojišťovnictví prý lhal. Žádnou složku na Šincla nemá, tvrdí. Napsala to dnes ČTK. Omluvu požaduje sociální demokracie, která Babišovy metody přirovnala k praxi komunistické Státní bezpečnosti.

Babiš se poslanci ČSSD Šinclovi omluvit nechce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Pardubicích

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

„Zásadně to odmítám, žádnou složku jsem neměl, ale desky zákonů, které jsem měl číst v Senátu. Na nich jsem měl pár listů článků z médií,“ napsal dnes ČTK Babiš. Čerpal prý například z Hospodářských novin, Mladé fronty Dnes nebo Haló novin.

V úterý mě napadl, přitom věděl, že lže

„Je to pro mne nedůvěryhodný člověk, který s mým bývalým náměstkem (Martinem) Prosem prosadil změnu postoje ministerstva financí vůči vládou schválenému návrhu zákona za mými zády, bez mého vědomí,“ poznamenal dále na adresu Šincla. „V žádném případě se neomluvím. V úterý mě veřejně napadl ve Sněmovně a obvinil, že mám nějaké zájmy v této kauze, přitom věděl, že lže a že následující den máme domluvené jednání k tomuto zákonu,“ doplnil.

Šincl při úterním jednání Sněmovny kritizoval ministerstvo financí kvůli postoji k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo, ale pak svůj postoj začalo měnit. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být Babišovy obchodní zájmy ministra. Předseda ANO ve Sněmovně popřel, že by měl na Šinclově návrhu novely pojišťovnictví nějaký osobní zájem. „Moje firmy s tím nemají nic společného,“ prohlásil. Grémium ČSSD dnes pozměňovací návrh Šincla podpořilo.

Podle dnešního vydání deníku E15 loni otevřela v Česku pobočku firma Babišova bratra, Alexandra, slovenská Scheibner Insurance Broker. Podnik mimo jiné působí právě jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven.

Ve středu se kvůli novele zákona o pojišťovnictví sešlo několik koaličních poslanců, včetně Šincla a Babiše, a představitelů ministerstva financí. „Byl jsem připraven vyslechnout si argumenty, proč ministerstvo změnilo svůj původně kladný postoj k návrhu. Nerozumím tomu, že předseda ANO dal před věcnou diskusí přednost vytahování pomluv a zastrašování, které fakticky bylo vydíráním,“ sdělil Šincl. „Naprostým vrcholem bylo, když Babiš otevřel složku nadepsanou mým jménem a začal citovat směs domněnek a pomluv, týkajících se mých předešlých zaměstnání, majetkových poměrů, a dokonce i mé rodiny,“ doplnil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…