Babiš se s Marksovou chytil kvůli bytům OKD

09.09.2015 13:58

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce propojit jednání vlády o penzích horníků s řešením problému společnosti OKD, spoluvlastněné Zdeňkem Bakalou, na Karvinsku. Jde podle něj o peníze, které má Moravskoslezský kraj zaplatit za pozemky pod zónou Barbora, a možnost propouštění další horníků z dolu Paskov. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která návrh na dřívější odchod horníků do penze kabinetu předkládá, nevidí ve spojení těchto bodů souvislost. Vláda dnes jednání o návrhu odložila na příští týden.

Babiš se s Marksovou chytil kvůli bytům OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Řekněte (moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu) Novákovi, ať těch 180 milionů za pozemky pošle vám," řekl Babiš hornickému předákovi Janu Sábelovi před Strakovou akademií, kam dopoledne přijely demonstrovat desítky horníků. Po asi čtvrthodinové demonstraci se horníci vydali na krátký poklidný pochod po okolí a poté se rozešli. Před Strakovou akademií se sešli znovu v 11:00, aby pozdravili prezidenta Miloše Zemana, který se jednání vlády účastní. Zeman jim při výstupu z auta zamával. Poté se horníci rozešli.

Babiš horníky odkázal na Bakalu, který se podle něj o ně má postarat. Vadí mu nedávné rozhodnutí vlády o podpoře průmyslové zóny Barbora. Moravskoslezský kraj má vykoupit pro zónu za 200 milionů korun pozemky od Bakalovy společnosti.

"Nevidím žádnou souvislost mezi pomocí těm lidem, kteří pracují v dolech, a panem Bakalou," řekla novinářům v reakci na Babišova slova Marksová. "Pro mě je to problém těch horníků, kteří pracují v extrémně složitých podmínkách. Nemáme žádnou moderní technologii, která by jim podmínky ulehčila," dodala.

"Bylo by velmi nešťastné, aby se důchody horníků staly zbraní v osobních zášti mezi panem vicepremiérem a panem Bakalou. Horníci za chování českých miliardářů nemohou," reagoval také ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Marksová chce, aby horníci chodili do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Resort práce tak chce řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Kabinet o dřívější penzi pro horníky diskutoval už na jaře a naposledy v červenci v Ostravě. Nerozhodl ani dnes, k návrhu se kvůli diskuzi o rozpočtu na příští rok dostane až příští týden.

"Ministr Babiš argumentuje tím, že Bakala ukradl 100 miliard, ať to všechno (důchody) zaplatí on. Nás nezajímá, kdo to zaplatí, ať si to stát po Bakalovi vymáhá jakýmkoliv způsobem. Nás zajímá, aby se vláda postavila čelem k důchodům horníků," řekl ČTK Sábel.

Podle připravované novely by dřívější penze byla pro horníky, kteří pracovali pod zemí. Za sebou by měli mít 3300 směn v dole a 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a o 219 u uranu méně. Nová pravidla by měla platit od října příštího roku.

Babiš v červnu řekl, že dřívější důchod horníků podporuje, protože si ho zaslouží. Vadí mu ale, že by opatření mělo dopad na rozpočet. Míní, že by se měl podílet i majitel dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…