Babiš se sejde s náhradníkem za Staňka, který měl k dnešku odejít

31.05.2019 6:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes plánuje sejít s kandidátem sociální demokracie na ministra kultury Michalem Šmardou, který by měl v této funkci nahradit Antonína Staňka (oba ČSSD). Staněk oznámil minulý týden svou rezignaci ke konci května, prezident Miloš Zeman ale jeho demisi nepřijal. Babiš je připraven navrhnout prezidentovi odvolání Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD) na Staňkovo místo.

Babiš se sejde s náhradníkem za Staňka, který měl k dnešku odejít
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Premiér o Šmardovi pochybuje, ve čtvrtek ale uvedl, že ho předseda ČSSD Jan Hamáček ubezpečil, že je to nejlepší kandidát, kterého má sociální demokracie k dispozici. Obsazení pozice ministra kultury náleží podle koaliční dohody ČSSD.

Staněk rezignoval poté, co čelil kritice části odborné veřejnosti i politiků za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. V rezignačním dopise ale napsal, že tak činí na žádost Hamáčka. Na Fajta i Soukupa a také na Soukupova předchůdce na postu šéfa Muzea umění v Olomouci Pavla Zatloukala podal Staněk trestní oznámení kvůli údajným pochybením v hospodaření organizací.

Stranické grémium Staňkovi uložilo do konce května připravit výběrová řízení na šéfy obou institucí. Ve čtvrtek Staněk ale uvedl, že tento úkol byl politickým zadáním, s jehož podobou odborníci nesouhlasí. Připravit konkurz na ředitele tak velkých institucí je podle něj náročné a vyžádá si to více času. Jednání s experty prý dokončil a konkurzy ve spolupráci s nimi připraví tak, aby je mohl organizovat jeho případný nástupce. Kdy budou konkurzy vypsány, neuvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…