Babiš se ve sněmovně zcela mimořádně vytočil: Co to tady předvádíte? Takhle oblbovat lidi bych nedokázal

26.05.2020 21:31

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se dnes při sněmovním jednání pustil do poslanců, kteří kritizují vládu za úmysl vyplácet kompenzační bonus pro OSVČ a malé s.r.o. na úkor příjmů obcí a krajů. Premiér opoziční poslance nařkl z „manipulování a oblbování lidí“, informují Novinky.

Babiš se ve sněmovně zcela mimořádně vytočil: Co to tady předvádíte? Takhle oblbovat lidi bych nedokázal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„To, co tady předvádíte, je neuvěřitelné. Vlastně říkáte, že dotační systémy na školy a školky už nemáme dělat,“ udeřil premiér Andrej Babiš na poslance při debatě o vyplácení kompenzačního bonusu pro OSVČ.

„Já vás obdivuji. Já bych takhle manipulovat a oblbovat lidi nedokázal. Moc často tady nevystupuju, ale ani sem moc často nechodím, protože vždy dospěju k názoru, že je to zbytečné, ale dneska mě to baví,“ pokračoval Babiš.

Opoziční poslancům vadí, že vláda chce, aby se na vyplácení bonusu třetinou podílely obce a kraje a následně jim peníze vrátí formou dotace. Opoziční poslanci se zasazují se o to, aby prošel pozměňovací návrh Senátu, aby byly kompenzační bonusy vypláceny pouze ze státního rozpočtu.

Na Babišův výstup reagoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek: „Ne, že by s vámi nebyla sranda. My jsme ale neříkali, že chceme zrušit dotační tituly, ale zásadně protestujeme, abyste sebral obcím peníze z rozpočtového určení daní a vrátil jim je z dotačního titulu,“ uvedl Kalousek.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil Babiše za „hochštaplera“. „V životě jsem nevěřil, že jako relativně mladý člověk, který má rád legraci, se budu ze své pozice snažit dovychovat premiéra této republiky. Jak se tu můžete ležérně jako v hospodě bavit s poslanci. Jak si můžete hrát na hochštaplera,“ podivoval se Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…