Babiš se zase rozjel: Zaorálek je tlučhuba, kterého nikdo nemůže brát vážně!

25.06.2017 8:08

Andrej Babiš má plán. Hodlá docílit tak vysokého volebního výsledku, aby se bez něj jakákoli vláda neobešla. Zkrátka se nechce nechat obejít jako v Královéhradeckém kraji, kde sice jeho hnutí ANO vyhrálo volby, ale ostatní strany se dohodly na vytvoření koalice bez ANO. Trvá si také na tom, že chce být premiérem, protože už v téhle vládě byl prý nejstarší a nejzkušenější, takže věří, že svou roli zvládne.

Babiš se zase rozjel: Zaorálek je tlučhuba, kterého nikdo nemůže brát vážně!
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš navštívíl Moravskoslezský kraj

„Budeme usilovat o to, abychom měli takový výsledek, aby nás ostatní nemohli obejít jako v Královéhradeckém kraji, a doufat, že se za ostatní strany tam dostanou lidi, se kterými si budeme rozumět a řešit věci, které ten stát řešit potřebuje – od dopravní infrastruktury přes nedostatek průmyslovek po nízké platy,“ sdělil Babiš deníku Právo.  

Podle všeho si umí představit i spolupráci s ODS, což ovšem kategoricky odmítá předseda strany Petr Fiala. Babiš podle vlastních slov nerozumí tomu, co proti němu šéf ODS má. „Nevím, proč je pan Fiala tak posedlý Babišem, proč má takovou averzi vůči mně a stále mě napadá, ale třeba ho jímá nostalgie na opoziční smlouvu a nejraději by šel do vlády s klientelistickou a rozhazovačnou ČSSD,“ míní Babiš.

Pokud bude premiérem Babiš, slibuje, že se bude chovat vstřícněji i vůči opozici. Považuje za špatné, když opoziční návrhy ve sněmovně končí pod stolem jen proto, že jsou opoziční, byť to můžou být i dobré návrhy. Babiš prý hodlá opozici naslouchat. To je jeden jeho názor. Současně si však trvá na tom, že zavedeným stranám jde jen o moc a o to, aby jeho samotného vyhnaly z politiky.

„A na to říkám, že si strany na levici a pravici jen hrají, a když sedí ve vládě, tak mají stejný program, který se točí kolem mocenských zájmů a kšeftů, který nyní ještě obohatil program Antibabiš,“ říká šéf ANO. Najde však s těmito názory nějakého koaličního partnera? A kdyby přece jen skončil v opozici, asi by v politice zůstal, oznámil.  

Žádá voliče, aby dali hnutí ANO tolik důvěry, aby mohlo vládnout a ukázat, že se dají věci dělat lépe, než se to dělo od roku 1990 do teď. Babiš třeba chce změnit Jednací řád sněmovny, tak aby byl efektivnější. Kromě toho volá po zavedení většinového volebního systému a snížení počtu poslanců. Babiš chce snížit počet ministerstev, ale současně chce sport vyčlenit z ministerstva školství.

Šéf hnutí ANO si prý neumí představit, že by hnutí ANO bylo ve vládě, ve které by on nebyl premiérem. „I v této vládě jsem byl nejstarší a neskromně si myslím, že z reálného života i nejzkušenější,“ vysvětlil, proč chce být premiérem.

V kampani teď bude čelit ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), ale těžkou hlavu si z toho prý nedělá. „Jediný rozdíl mezi panem Zaorálkem a panem Sobotkou je, že Zaorálek je výřečnější a žije v politice z daní občanů ještě déle než Sobotka. Pan Zaorálek je tlučhuba, který sice má emotivní projevy, ale ve výsledku je spíš komediant, kterého nikdo nemůže brát vážně,“ vypálil Babiš.

Celý rozhovor naleznete zde.

Jako příklad může sloužit kauza bytů OKD. Zaorálek teď říká, že chce tu situaci napravit, ale podle Babiše je jedním z lidí, kteří za to nesou odpovědnost. Proto ho má šéf hnutí ANO za tlučhubu.

„A stejné je to s migrací. Už v srpnu 2015 jsem jasně říkal, že máme zavřít vnější schengenskou hranici, že musíme bojovat proti pašerákům, a odmítal jsem od začátku kvóty, a to i za cenu sankcí. Také jsem jako jediný na vládě byl pro to, abychom kvůli tomu žalovali EU jako Slováci, ale ministři ČSSD mě přehlasovali, takže je to zase od socdem jen pokrytectví,“ řek Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …