Babiš si jde pro peníze do ČEZu

24.03.2014 7:01

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby skupina ČEZ vyplatila celý loňský zisk akcionářům. Stát by tak letos mohl z dividend firmy, ve které drží sedmdesátiprocentní podíl prostřednictvím resortu financí, získat téměř 25 miliard korun. To je o 10 miliard více než loni. Píšou to Hospodářské noviny.

Babiš si jde pro peníze do ČEZu
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Půjde o změnu v dividendové politice firmy, která si dosud 40 až 50 procent zisku nechávala. Ministr Andrej Babiš takto pokračuje ve svých krocích, jak do státního rozpočtu přivést peníze z všemožných zdrojů. Plánem ministra by ČEZ vyplácel 65 korun místo původních čtyřiceti za akcii. To je nejvíce v celých dějinách společnosti.

„Musíme se na tom dohodnout v koalici, ale osobně nevidím důvod, proč by dividenda měla být nižší,“ řekl HN Babiš. „Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu a firmě se její investiční politika vyplácela,“ dodává pro noviny.

Energetická skupina na tom ale není v porovnání s předchozími léty nejlépe. I letos odhaduje, že její čistý zisk poklesne o další pětinu. Meziročně skupině klesl zisk o více jak 12 procent. Jinak je na tom ČEZ s hotovostí dobře, na účtech firmy leží více než 25 miliard, píšou HN.

Zvýšení poměru vyplácených dividend k čistému zisku připustil i finanční ředitel skupiny Martin Novák. „Z hlediska hotovosti by tam nějaký prostor na zvýšení být mohl,“ řekl novinám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…