Babiš šíří negativní energii, lidé mu podlézají a práskají, připomíná to nástup nacismu. Burcující výstup Kalouskova zástupce vyvolal pobavení, Martin Komárek dává Topce dva roky

16.07.2015 20:06

Smíchem reagovali poslanci ANO 2011 na rozhovor, který poskytl poslanec TOP 09 Michal Kučera Svobodnému fóru. Řeč v něm byla o hrozbách pro společnost a českou demokracii, kterou podle Kučery představuje také hnutí ANO. Poslanec mimo jiné promluvil o „ovládání kolektivní mysli národa“ nebo „placených diskutérech“.

Babiš šíří negativní energii, lidé mu podlézají a práskají, připomíná to nástup nacismu. Burcující výstup Kalouskova zástupce vyvolal pobavení, Martin Komárek dává Topce dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Máte slovo s Andrejem Babišem a registračních pokladnách

„Pan poslanec se přehřál,“ konstatoval Jiří Zlatuška, poslanec ANO 2011. „Nic z toho není založeno na realitě a ničím jiným než letním úžehem si to vysvětlit nedovedu,“ zhodnotil vyjádření Michala Kučery, místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 pro Svobodné fórum, kde Kučera nešetřil kritikou na adresu hnutí i předsedy Andreje Babiše. 

Je totiž přesvědčený, že veřejnost by neměla ANO raději věřit: „Babiš je hlavním znakem, produktem naší společnosti, která sedá na lep populismu. Líbivá a jednoduchá hesla a řešení, to už tu ale bylo ve 30. letech. S demokracií to nemá nic společného,“ uvedl také v rozhovoru Kučera.

Celý rozhovor si přečtěte ZDE

Kučera poukazuje také na skutečnost, že se ve společnosti šíří „negativní energie“. Zároveň se domnívá, že v době tolika hrozeb je důležité, aby občané neemigrovali. V reakci na dotaz redaktora o působení hnutí ANO navenek prohlásil: „Ovládá kolektivně mysl národa – to je přesně to, co se dnes děje. Je to symbolické.“ (Pozn. redakce: pro úplnost uvádíme přesnou citaci: „Když už jsme u toho, jakým způsobem působí toto hnutí navenek, víte, že několik Babišových firem má v názvu slovo WOTAN? Carl Gustav Jung k tomuto symbolu říká, že je to archetyp, který ovládl kolektivní mysl německého národa, a tím umožnil vzestup nacismu.)

Informace o těchto praktikách poslanci ANO nemají: „Kam na tohle chodí?“ položil řečnickou otázku na adresu Kučery poslanec Zlatuška. Podle Martina Kolovratníka, poslance ANO 2011, jde o „absolutní nesmysl“. „Získali jsme důvěru ve volbách a preference máme. Máme dané hodnoty programem, prosazujeme je. Lidé s tím buď souhlasí, nebo nesouhlasí a zatím souhlasí. My nikoho neovládáme,“ upřesnil Kolovratník.

V rozhovoru také poslanec Kučera zavzpomínal a našel paralelu se současností: „Dříve lidé jeden druhého práskali, přestože tu nebyl diktátor typu Ceauseska. Kolaborovali sami. Takhle nějak se lidé začínají chovat v dnešním Babišistánu. Chtějí se zalíbit, jít mu vstříc.“ Zlatuška k podezření, že by se lidé báli nebo snad „podlézali“ Babišovi, zmínil: „Hnutí je demokratické. To vyjádření mi přijde zcela mimo. Nevím, o co opírá takové dedukce. To už není nadsázka a teď nemám jiný termín než blbost prostá.“

Poslanec Kučera v rozhovoru odkrývá nové informace. Ovlivňování veřejného mínění se může hnutí dopouštět prý i na diskusních fórech. „Ví se, že ANO má placené diskutéry, kteří vstupují do diskusí,“ konstatuje Kučera v rozhovoru. „O placených diskutérech nic nevím, ale připouštím, že do diskuse někdy i já vstoupím, a přitom pobírám plat z Poslanecké sněmovny,“ připustil Zlatuška.

Komárek: „TOP 09 je strana, která v příštích volbách zanikne.“

Martin Komárek se domnívá, že TOP 09 už nemá naději. „TOP 09 má jednoho ochotníka, který neustále útočí na ANO a Andreje Babiše. Jeho nohsledi, jako je pan Kučera, jen opakují to, co říká on, a daleko méně vtipně a ještě zlostněji. Já se tomu směju,“ uvedl Komárek. „Pan Kalousek je velmi zábavný ochotník a malí Kalouskové, mezi které se snaží pan Kučera zařadit, opakují to, co Kalousek říká svými slovy, a dopadá to většinou velmi tristně. TOP 09 je strana, která v příštích volbách zanikne, a toto je taková smutná derniéra. Místo toho, aby odcházeli s nadhledem, tak prskají,“ dodal.

Nenechat se otrávit, otevřeně říkat názory. I to doporučuje v rozhovoru pro Svobodné fórum poslanec Kučera. Vidí totiž v hnutí ANO skutečnou hrozbu a zároveň, jak vyplývá z jeho slov, varuje před šířením nenávistných nálad: „Ono se to zradikalizovalo tím prostředím a atmosférou, kterou sem vnesli nejdřív Zemanové a pak Babišové.“ Dále také upozornil: „Mimochodem jak se dříve radikalizovalo proti Židům, tak se dnes radikalizuje například proti muslimům. Mám z toho všeho obavy, že politici typu Zemana a Babiše si nedokážou představit, co můžou způsobit svými výstupy. Protrhne se lavina a jede to, už to nikdo nezastaví. Nerad bych se dožil toho, že se znovu bude věšet na lampy,“ zmínil Kučera.

Kolovratník: „TOP 09 by měla mlčet.“

Poslanec Kolovratník se v tomto kontextu zamyslel nad programem TOP 09: „TOP 09 nemá, co přinést. Očekával bych, že se budou vyjadřovat k výši daní, k elektronické evidenci tržeb v duchu hodnot, které oni brání. Jejich jediná rétorika je ‚Antibabiš‘, takže asi nic jiného nemají. Naše hnutí jasně přišlo s návrhem na změnu,“ popsal Kolovratník. „Společnost zradikalizovala předchozí vláda TOP 09 s ODS, kde prosazovaly věci silou. TOP s ODS uzavřely koalici s VV. Jak tehdy vláda pracovala? Řešilo se odposlouchávání, handrkování. Tato vláda je stabilní a maká. Jsou za námi výsledky, neřeší se politikaření, kdo koho pomluvil, a normálně se pracuje. TOP 09 by měla mlčet,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …