Babiš to za odmítání uprchlíků pěkně schytal od Roberta Fica. Ale toho italského

17.07.2018 21:01

Přijímání migrantů se má řídit principem dobrovolnosti, Česká republika proto nebude přijímat žádné migranty, nechal se v neděli slyšet český premiér Andrej Babiš. Odmítl tak žádost italského premiéra Giuseppe Conteho, který vyzval státy EU, aby se postarali o část ze 450 migrantů, kteří uvázli na moři. Za jeho postoj jej zkritizovala část italských politiků včetně italských médií, napsal server Novinky.cz.

Babiš to za odmítání uprchlíků pěkně schytal od Roberta Fica. Ale toho italského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

„Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje. Nelegální migrace skončila, že opak je ‚cestou do pekel‘,“ uvedl premiér Babiš, který se tak přimlouval za australský systém, jenž zakazuje jakékoliv přistání nelegálních migrantů na jejich území.

Předseda italské Poslanecké sněmovny Roberto Fico na jeho vyjádření reagoval se slovy, že cesta do pekel znamená neumět chápat problémy v optice solidarity. „Kdo nepřijímá kvóty, by měl být příslušně postižen sankcemi,“ je přesvědčen Fico.

Giuseppe Conte vstřícnost sedmi zemí, které přijmou po padesáti migrantech převážně ze Somálska, Súdánu a Nigérie, povařuje za částečné vítězství. „Podařilo se nám prosadit princip, že problém migrace je problém Evropy. To znamená, že dohoda, kterou jsme podepsali koncem června v Bruselu, přináší první plody.“

Náměstek italského ministra zahraničí Manlio Di Stefano kritizuje nesoulad se zeměmi Visegrádské skupiny. „Nejen kvůli kritice českého premiéra Babiše na adresu Itálie. Všeobecný náhled čtyř zemí V4 se pronikavě liší od našeho. My věříme a usilujeme o spojeneckou a solidární Evropu, která by fungovala a rostla společně,“ řekl s tím, že V4 nečiní nic podobného.

Některá italská média se kvůli vyjádření z Prahy a Budapešti obrátila s kritikou na ministra vnitra Mattea Salviniho, který je stoupencem nesmlouvavého postoje vůči ilegální migraci. „Nakonec se ukázalo, že pochopení pro náš problém přišlo od tradičních partnerů, které on neustále kritizuje, zatímco z Vídně, Mnichova či Budapešti jsme opět slyšeli neustálé ne. Skutečně nechápu, jací spojenci to jsou, a možná přišel okamžik, abychom začali konkrétně jednat o dvourychlostní Evropě,“ napsal ve svém textu Maurizio Molinari, šéfredaktor turínského listu La Stampa.

„Salvini by měl nyní pochopit, že je úspěch, že Evropa konečně chápe problém migrantů jako problém celé Unie. Ale měl by vzít na vědomí, že zájmy zemí V4 jsou v příkrém rozporu s našimi zájmy,“ reagoval Maurizio Martina, tajemník opoziční Demokratické strany.

Původní zdroj ZDE.

Podle italského deníku La Repubblica je to však pouhý začátek a je samozřejmé, že jde o princip. „Nikdo se nemůže domnívat, že když si jakýkoliv stát Unie vezme 50 uprchlíků, problém migrace se vyřeší. Je jasné, že je zapotřebí silné akce především v Libyi. Ale pro Itálii z politického hlediska bylo nutné pocítit, že konečně nemusí čelit situaci sama a že se může opřít o solidaritu partnerů,“ napsal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…