Babiš v Glasgow uzemnil státníky: Možná to pro vás bude novinkou, ale my už jsme závislí na ruském plynu. A další desítky let budeme...

01.11.2021 17:40

Premiér Andrej Babiš ve svém projevu v rámci klimatického summitu OSN ve skotském Glasgow prohlásil, že klimatické cíle Evropské unie jsou pro většinu států příliš ambiciózní a nutně povedou ke zhoršení životních podmínek, jak je vidět na současné energetické krizi. Evropa podle něj přijala suverénně nejtvrdší opatření, ačkoliv se na globálním znečištění podílí jen z 9 procent, zatímco třeba Spojené státy z 15 procent a Čína, která se summitu ani neúčastní, z 27 procent.

Babiš v Glasgow uzemnil státníky: Možná to pro vás bude novinkou, ale my už jsme závislí na ruském plynu. A další desítky let budeme...
Foto: Vlada.cz
Popisek: Premiér Andrej Babiš ve svém projevu v rámci klimatického summitu OSN ve skotském Glasgow

„Ochrana životního prostředí je v posledních letech nahrazována bojem proti klimatické změně. Evropská unie usiluje o to, aby do roku 2050 dosáhla nulové úrovně emisí, tak jak je stanoveno v její Zelené dohodě a zakotveno v Klimatickém zákoně,“ uvedl na úvod Babiš s tím, že Česká republika klimatický zákon uznala.

Babišovi ale vadí, že EU přišla také s legislativními návrhy Fit for 55, kdy se mají do roku 2030 snížit emise o 55 %, což je podle něj příliš ambiciózní. „Přitom je to jedině EU se svým zhruba 9% podílem na celosvětové produkci CO2, kdo chce podniknout drastický krok k omezení své uhlíkové stopy. EU však nemůže dosáhnout ničeho bez účasti největších znečišťovatelů, například Číny nebo USA, kteří odpovídají za 27 a 15 procent celosvětových emisí CO2,“ pokračoval Babiš, podle nějž postupuje Evropa příliš drasticky ve srovnání se světem.

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí
„Navzdory těmto skutečnostem Evropská komise nadále předkládá nebezpečné návrhy, například návrh na zákaz spalovacích motorů v roce 2035 nebo na zavedení emisních povolenek pro dopravu a individuální bydlení. Kvůli nevhodné legislativě a spekulacím se cena emisních povolenek vymkla kontrole, což má za následek prudce rostoucí ceny elektřiny. V důsledku toho a v souvislosti s rychle rostoucími cenami zemního plynu, vyvolanými většinou mocenskými hrami mezi jednotlivými státy, může být mnoho Evropanů ohroženo energetickou chudobou,“ varoval český premiér na summitu.

Podle Babiše by také měla Evropská unie sjednat dlouhodobé kontrakty s Ruskem, a ne místo toho neustále něčím blokovat zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. „Namísto sjednání dlouhodobých kontraktů s Ruskem se evropští politici horlivě snaží zablokovat tranzitní kapacitu plynovodů Nord Stream 2 a Opal s poukazem na obavy z budoucí závislosti EU na Rusku. Dámy a pánové, možná to bude pro vás novinkou, ale my už jsme závislí na ruském zemním plynu a budeme na něm nadále závislí nejméně po dobu příštích 20 až 30 let. Žádný jiný způsob, upřímně řečeno, neexistuje, jelikož EU potřebuje ročně 400 miliard krychlových metrů zemního plynu, ale vyrábí pouze 50 miliard,“ upozornil Babiš.

Poté se vrátil k zelené politice EU, která podle něj nebere v potaz podmínky jednotlivých členských států a nepředkládá žádné hodnocení dopadu přijatých opatření. „Nevíme, zda tyto cíle nejsou příliš ambiciózní. Nemáme představu, kolik bude stát taková transformace, ani zda si ji můžeme dovolit. To není dohoda, nýbrž ideologie. Bez odpovědí na tyto otázky se Zelená dohoda stane evropskou zelenou sebevraždou,“ pokračoval Babiš v kritickém tónu.

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí
Babiš hovořil také o jaderné energii, kterou se dlouhodobě snaží prosadit jako čistý zdroj energie. Pro jednotlivé členské státy je podle českého premiéra zásadní zvolit si vlastní energetický mix k dosažení uhlíkové neutrality. „Česká republika se nemůže spoléhat výhradně na obnovitelnou energii – naše krajina a klimatické podmínky to prostě neumožňují. Jedinými prostředky, pomocí nichž může Česká republika dosáhnout nulové emise CO2, jsou jaderná energie a zemní plyn. Zejména jaderná energie představuje čistý, bezpečný, spolehlivý a nenákladný zdroj elektřiny a členské státy EU a Evropská komise by to měly uznat,“ vyzval Babiš.

Zelená dohoda podle Babiše může přinést obrovské sociální, hospodářské, politické a geopolitické náklady, což může vyvolat napětí ve společnosti i mezi spojenci, otevřít dveře radikálům a ohrozit demokracii. „Zelená dohoda by mohla být odpovědná za ztrátu konkurenceschopnosti EU, za zbídačování rodin, rostoucí nezaměstnanost, astronomické ceny energií, za rozpad průmyslu a nakonec i za zhoršení životního prostředí, které hodlá chránit. Zelená dohoda prostě chce příliš mnoho, příliš brzy a za jakoukoli cenu,“ hřímal český premiér.

Evropská unie tak prý musí své plány přehodnotit a stanovit novou realistickou strategii uplatňování Zelené dohody. „S ohledem na současnou situaci na trhu, na rostoucí ceny energie a komodit, na narušení dodavatelských řetězců a nedostatek zboží se domnívám, že je nezbytné stanovit realistickou strategii pro uplatňování Zelené dohody – musíme spočítat její náklady, posoudit její dopad, stanovit individuální cíle a poskytnout členským státům EU maximální flexibilitu,“ vyzval Babiš.

„Tato konference se skutečně koná v pravý čas. Nedávný vývoj pro nás představuje naléhavý signál k tomu, že musíme začít přistupovat k zelené politice bez ideologie, kriticky a racionálně a musíme prosazovat změny postupně a hospodářsky, politicky a sociálně udržitelným způsobem,“ dodal premiér Babiš.

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…