Babiš vede, ale Piráti rostou. Okamura taky. Nový průzkum

24.03.2021 11:37

Březnový průzkum agentury SANEP potvrzuje, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš ztrácí podporu voličů. Pokud by se volby konaly nyní, sice by je vyhrál, ale opravdu jen o prsa před koalicí Pirátů a STAN. Pravicová koalice ODS, lidovců a TOP 09 příznivce ztrácí podobně jako Babiš.

Babiš vede, ale Piráti rostou. Okamura taky. Nový průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Zatímco ve volebním roce 2017 Andrej Babiš kraloval české politické scéně se ziskem přesahujícím 29 procent hlasů, druhá ODS tehdy měla jen něco málo přes 11 procent hlasů, o 4 roky a jednu koronavirovou pandemii je situace zcela jiná.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Podle agentury SANEP by Babiš sice volby vyhrál se ziskem 26,2 procenta hlasů, ale koalice Pirátů a STAN by získala 26,1 procenta hlasů a Babišovi by tak dýchala v těsném závěsu na záda. Agentura navíc naznačuje, že změna voličských nálad nahrává do budoucna spíše Pirátům a Starostům.

Ještě v únoru totiž vyjadřovalo Babišovi podporu 26.8 procenta voličů, zatímco koalici Pirátů a STAN podporovalo 24,9 procenta voličů. Zdá se tedy, že podpora koalice v čele s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem roste, zatímco Babiš voliče ztrácí.

Ze srovnání únorového a březnového průzkumu také vyplývá, že podporovatele vedle Babiše ztrácí i pravicová koalice Spolu. Zatímco v únoru chtěl ODS, TOP 09 a lidovcům dát hlas 18,6 procenta lidí, v březnu to bylo 17,9 procenta.

Naproti tomu podpora hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou roste. Hnutí by ve volbách skončilo čtvrté se ziskem 10,3 procenta hlasů. V únoru mu podporu vyjádřilo 9,4 procenta voličů.

Roste také podpora komunistů. Zatímco v únoru by KSČM volilo podle průzkumu asi 5,3 procenta voličů, v březnu to je o jedno procento víc.

Sociální demokraté podporu ztrácejí. V únoru by ČSSD volilo 5,9 procenta lidí, v březnu je to 5,3 procenta voličů.

Nepatrně posílila i Trikolóra, kterou však již do voleb nepovede Václav Klaus mladší, ale Zuzana Majerová Zahradníková. V únoru by stranu volilo 2,6 procenta voličů. V březnu 2,8 procenta.

Nepatrný nárůst podpory zaznamenali také Zelení z únorových 1,2 procenta na březnových 1,3 procenta hlasů.

Nálady voličů podle agentury SANEP

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…