Babiš vrátil úder: Klokánek už nemá místa pro české děti! Víte, kolik jsem dal českým sirotkům? Se Šojdrovou jsem mluvil a...

16.09.2018 23:03

Český předseda vlády Andrej Babiš se ještě jednou vyjádřil k přijetí – nepřijetí padesáti válečných sirotků ze Sýrie v Česku. Premiér znovu odmítl přijmout byť jediného sirotka. Argumentoval mimo jiné tím, že české Klokánky jsou už teď plné dětí, které potřebují naši pomoc. A to nebyl jeho jediný argument. Předložil jich opravdu hodně.

Babiš vrátil úder: Klokánek už nemá místa pro české děti! Víte, kolik jsem dal českým sirotkům? Se Šojdrovou jsem mluvil a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Šéf hnutí ANO a menšinové koaliční vlády s ČSSD opřené o komunisty se na sociální síti znovu vrátil ke kauze přijetí padesáti válečných sirotků v Česku. Začal svým tradičním „Čau lidi“. A pak spustil kanonádu. Dovolával se mimo jiné slov tibetského duchovního vůdce dalajlámy, který při návštěvě Švédska řekl, že uprchlíkům je třeba pomoct. Ale když se v zemích uprchlíků zklidní situace, měli by se běženci vrátit a pokusit se znovu vybudovat svou zemi, protože Evropa patří Evropanům.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

„Čau lidi. Asi se k vám dostalo, co řekl tenhle týden 14. dalajláma. Velmi významná světová osobnost. A řekl silná slova. ‚Myslím, že Evropa patří Evropanům. Uprchlíkům pomáhejte, vzdělávejte je, ale nakonec jde o to, aby zvelebovali své vlastní země.‘ Psaly o tom všechny noviny,“ podotkl Babiš.

Přesně stejnou linku prý Babiš sleduje, když v ostatních státech EU prosazuje svou protiimigrační politiku. Snaží se svým evropským kolegům říkat, že je potřeba pomáhat přímo v zemích, kde se problémy rodí. „Píšu vám o ní už několikáté hlášení. Vzdělávat lidi, pomáhat jim tam, odkud migrují. Učit je starat se o svou zemi. Snažím se tyhle věci říkat a prosazovat několik let. Jednal jsem o tom naposledy v Itálii, na Maltě, v Maďarsku, Německu a chystám se to otevřít i teď 19. září na neformálním summitu hlav států v Salcburku,“ pokračoval Babiš.   

Čtenářům také prozradil, že titulek v deníku Právo, kterému poskytl rozhovor, se mu zdá neúplný. Mělo v něm prý být řečeno, že odmítá přijmout syrské válečné sirotky, protože si myslí, že v samotném Česku žije už tak dost sirotků, kterým je třeba pomoct. On sám jim prý pomáhá vydatně.

„Těm já totiž pomáhám dlouhodobě. Když jsem viděl, jak titulek vyzněl, byl jsem v šoku. Je to obrovská negativní emoce. Novináři to dělají naschvál. Chtějí titulkem šokovat, i když je naprosto vytržený z kontextu. A začala hysterie. Babiš je nelida,“ rozčílil se předseda vlády.

Sám se jako nelidu rozhodně nevidí, protože Českému červenému kříži už daroval v roce 2016 stovky tisíc korun, které mohly jít i na syrské válečné sirotky. Takže nepomáhá jen českým dětem, ale také těm syrským. Údajně šlo o 435 tisíc korun. Zároveň se domnívá, že syrské děti prostě nepřevychováme na Čechy.

„Bavili jsme se o tom s paní Šojdrovou v pátek ve Sněmovně a domluvili se, že budu přemýšlet, jak dětem pomoct v prostředí, kde vyrostly. Nemyslím si, že by stát měl tyto děti přijmout, dát je do našich dětských domovů nebo je dávat do pěstounské péče,“ zdůraznil znovu Babiš.

„Víte ale, já mám vždycky před očima hlavně naše děti, děti v dětských domovech. Taky mámy samoživitelky, které často nemají ani na oběd pro svoje děti. To je pro mě důležité. Těm já pomáhám už hodně let. Na fond pro rodiče samoživitele posílám od svého vstupu do politiky všechny svoje příjmy včetně ministerských,“ pokračoval.

Aby dokázal, jak dobrým člověkem se snaží být, sdělil čtenářům, že Nadace Agrofert, kterou před sedmi lety založil, darovala už 338 milionů korun. Pomáhá dětem, které se potýkají s nějakým hendikepem, ale i s chudobou či sociálním vyloučením. To podle premiéra samo o sobě dokazuje, jak velký je „nelida“.

„Pomáhá i naše vláda, troufnu si říct, že významně. Od roku 2015 jsme do různých zemí kvůli migraci poslali 2,5 miliardy. V Sýrii máme lékaře a další experty, ošetřili jsme už 2 500 pacientů včetně řady syrských dětí. Děláme, co jde,“ doplnil premiér.

Pak se znovu vrátil k otázce padesáti syrských válečných sirotků. Zdůraznil, že o těchto sirotcích nic nevíme. Český premiér Andrej Babiš přitom není jediným člověkem, který na to poukazuje. Stejné varování vznesla také spolupracovnice europoslance Tomáše Zdechovského Jitka Fialová. Ta na sociální síti Facebook napsala, že většina oněch sirotků má být starší 15 let, a to ještě není jisté, že jim opravdu je jen 15 až 17 let. Ve skutečnosti prý mohou být i starší.

„Teď, jak to píšu, se objevil článek na Parlamentkách ‚Jak je to prý se sirotky ze Sýrie‘. Dávám vám ho do komentářů. Jsem zvědavý na ty, kteří mi včera celý den nadávali. Jak vůbec víme, že jsou sirotci? Hodně lidí se na mě po tom rozhovoru v Právu zlobí, protože si přečetli jen ten titulek o syrských sirotcích. Já vím. Je to určitě super munice pro některé politiky a komentátory. Tak jo. Tak já se jich teda ptám: co bude s těmi padesáti dětmi, které bychom měli přijmout? Náš Klokánek už teď nemá dost místa pro české děti. Takže přijmeme děti syrské? Které nemluví naší řečí a pro které budeme muset najmout učitele? Kde budou bydlet? Kdo to všechno zaplatí a co pak řekneme třeba těm českým rodičům, kteří sami nemají na školní oběd pro svoje vlastní děti nebo se starají o děti s hendikepem a chybějí jim peníze na zdravotní i školní pomůcky a další věci? To víte, že jich máme spousty,“ vypálil Babiš na Facebooku.

Předseda české vlády se domnívá, že uprchlickou krizi musíme řešit systémově. Co to přesně znamená? Pomáhat uprchlíkům přímo v jejich zemích. Znovu se také vrátil ke slovům dalajlámy a zdůraznil, že Evropa patří Evropanům.

Přinutil jsem lidi platit daně

Část nenávisti, která se proti němu zvedla, přičítá Babiš na vrub lidem, které po letech přinutil platit daně. Pokud se podaří uvést v život i třetí a čtvrtou vlnu EET, což prý byl jediný elektronický projekt vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který navíc prosadil Babiš, do rozpočtu přiteče 18 miliard korun ročně.

Kromě toho se prý Babiš snaží, aby peníze vydělané v Česku neodtékaly do zahraničí a zůstaly v naší zemi. Na společné večeři prý předložil představitelům zahraničních firem nabídku. „Bylo by dobré vytvořit Fond rozvoje státu, do kterého by se soustředil soukromý kapitál. Z něj bychom pak rozdělovali peníze na předem určené projekty, které slouží lidem i firmám. Hlavně sociální oblast, doprava nebo třeba digitalizace. A taky zavést žebříček sociální zodpovědnosti, ve kterém by firmy soutěžily, která dává nejvíc peněz do kultury, výstavby školek ve městě, kde působí, nebo na důchodové spoření pro svoje zaměstnance. A tím by si i budovaly image před veřejností. V nadnárodních firmách se tomu říká CSR – Corporate Social Responsibility. My jako stát za to nabízíme, že budeme dál odstraňovat překážky v jejich podnikání. Třeba už jen tím, že dostavíme dálnice, které předchozí vlády totálně nezvládly. Nebo že nastavíme vzdělávací systém, tak aby měly firmy dostatek vhodných absolventů,“ rozepisoval se dlouze Babiš.

Jedním dechem dodal, že se jeho vláda stará nejen o prosperitu země, ale také o bezpečnost občanů. Praha je podle předsedy vlády bezpečným městem, ale kabinet ani tak nespí a v souvislosti se 17. výročím útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku uspořádal cvičení. Obří cvičení.  

„Dva tisíce dobrovolníků si zahrály na rukojmí, které drželo 40 ozbrojenců v Kongresovém centru Praha. My jsme to s ministrem vnitra Janem Hamáčkem sledovali naproti z hotelu Corinthia. Začalo to v 10:00, ale já přišel už v 8:20 za útvarem rychlého nasazení, abych zjistil, jestli mají srovnatelné vybavení, jako mají třeba ve Francii, kde je teroristických útoků nejvíc a mají s tím největší zkušenosti. Taky jsem chtěl vědět, jak s nimi spolupracují,“ prohlásil premiér.   

Cvičení dopadlo dobře a Babiš věří, že by stejně dobře dopadla i ostrá akce. Teroristé byli odrovnáni dobrou prací ostřelovačů. Aby v reálu vše opravdu dopadlo dobře, Babiš si zjišťoval, jaké vybavení by naše ozbrojené složky ještě potřebovaly.

Co tu máme dál, ptal se Babiš. A popsal, co všechno ještě stihl

Aby toho nebylo málo, ke statusu o syrských válečných sirotcích přidal informaci, že jeho vláda navýšila peníze obcím. Kabinet prý také bojuje proti „šmejdům“, kteří zneužívají dávky na bydlení. Babišova  vláda prý chystá cenovou mapu, která by stanovila nájemné „v místě obvyklé“, což má výše řečeným šmejdům podrazit nohy.

„A taky jsem znova zopakoval, že nepotřebujeme zákon o sociálním bydlení. Potřebujeme stavět byty. Systematicky. Naše Klára Dostálová už rozjela program Výstavba. Ten dává městům a obcím svobodu, jaké byty chtějí stavět, ale zároveň jim dává skvělé podmínky, pokud chtějí stavět sociální byty. Máme v Česku 65 tisíc domácností, které se neobejdou bez pomocné ruky. Sociální případy, hendikepované, samoživitelky a podobně. Udělali jsme 50 takových kategorií. No a pokud se obec rozhodne některé byty přidělit právě jim, tak jí na ně dáme stoprocentní dotaci. Vztahuje se to až na pětinu nových bytů. Takže, třeba když město postaví 100 bytů a 20 z nich bude sociálních, tak mu stát těch 20 bytů zaplatí komplet,“ zdůraznil šéf kabinetu. Obce samy si pak mají rozhodnout, kdo bude v těchto bytech žít.

A aby se vykreslil v ještě lepším světle, prozradil Babiš lidem, že vláda řeší rozpočet, zabývá se otázkami romské menšiny, byl se podívat na dnech NATO v Ostravě a zavítal na Sousedské večeře v rámci předvolební kampaně hnutí ANO před komunálními volbami. Prostě a krátce, snažil se přesvědčit občany, že není žádný „nelida“. Naopak se toho snaží dělat pro občany opravdu hodně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…