Babiš vyhlašuje válku USA, padlo z vysokého místa. Jde o prachy

10.02.2020 11:55

Ani premiér Andrej Babiš (ANO), ani koaliční partner – sociální demokracie v čele s Janem Hamáčkem – nemají v plánu dodržet spojenecký závazek odvádět dvě procenta HDP. Dostávají se tak do rozepře s opozicí, ale i s Ministerstvem obrany, které zachování závazků požaduje. Podle něj je to vizitka celé České republiky.

Babiš vyhlašuje válku USA, padlo z vysokého místa. Jde o prachy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Europoslanec ODS Alexandr Vondra se dokonce nechal slyšet, že nedodržení slibu je spolu s připravovanou digitální daní faktickým vyhlášením války Spojeným státům. Píše to alespoň server Echo24.cz. „Babiš s Hamáčkem a komunisty vyhlašují válku USA. Nejdřív jednostranná digitální daň a teď zastropování výdajů na obranu, které přímo popírá slib, který dal Babiš Trumpovi v Bílém domě. Pokud se pánové vydají touto cestou, nemůže to dopadnout dobře,“ uvedl Vondra, který také před časem lobboval za americkou leteckou základnu USA v Ostravě.

Anketa

Chcete od českých umělců, aby vás vzdělávali a vychovávali?

1%
98%
hlasovalo: 36052 lidí

„Neklaďme si malé cíle, doba se velmi mění. Je v našem zájmu, aby Američané setrvali v NATO a v Evropě. Protože bez Američanů je to jen vyčpělá instituce, která nezmůže vůbec nic. Přesně to Poláci dělají a Donald Trump ostatně vysílal ty signály. ‚Dělejte víc, nebo odejdeme‘,“ připomněl Vondra tehdy v pořadu DVTV.cz.

Dvouprocentní závazek HDP na obranu mají všechny státy, jež vstoupily do NATO. Česká republika je však v jeho dodržování šestá nejhorší ze všech spojenců. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom sliboval, že dvě procenta na obranu budou v roce 2024 dosažena, žádné změny se však nechystají. Česko v tuto chvíli odvádí 1,3 procenta HDP. Podle premiéra je navýšení nereálné. „Resort obrany není ve stavu utratit tyto rozpočty,“ uvedl. 

„Alianční závazek 2 procenta HDP není jen číslem na papíře, je to vizitka České republiky, kterou partnerům v rámci Aliance potvrzujeme, že jsme spolehlivým partnerem, který je a bude připraven podílet se na obraně partnerských států,“ oponuje však ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). 

A nesouhlasí také opozice, a například občanská demokratka Jana Černochová dokonce chce, aby se závazek uzákonil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…