Babiš vykládá nesmysly, ale nikoho to vlastně ani nezajímá, rozebírá komentátor Českého rozhlasu

04.07.2017 19:24

Michal Zlatkovský v komentáři pro server iRozhlas.cz zhodnotil vystupování šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš často vydává své dojmy za fakta a novináři bohužel neuvádějí jeho „nepravdy“ na pravou míru. Nabízí se však otázka, zda to má vůbec smysl...

Babiš vykládá nesmysly, ale nikoho to vlastně ani nezajímá, rozebírá komentátor Českého rozhlasu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve Vlčnově se konala tradiční jízda králů a byli tam i někteří politici

Šéf hnutí ANO v poslední době poskytl hned několik rozhovorů. Všechny jsou si svým způsobem podobné. Na domácí politické scéně mluví o zkorumpovaných stranách, které ho údajně chtějí zničit, ale on jim bude dál a dál statečně čelit a po volbách zkusí prosadit změnu. Babiš často rád opakuje, že je vůbec prvním politikem po roce 1989, který tu provádí tolik potřebné změny.

Nijak zvlášť se jednotlivé rozhovory neliší ani v hodnocení zahraniční situace. Nenecháme si vnutit uprchlíky ani euro, dají se shrnout Babišovy názory.

Zajímavější prý je, že Babiš v rozhovorech používá nepřesné informace, ale novináři ho příliš neopravují.

„Namátkou to, že ‚... uprchlík v Sýrii prchá do nejbližší klidné vesnice, ten nemá osm tisíc dolarů či euro, aby je dal vyděračským pašerákům lidí“. Ceny jsou jednak mnohem nižší, jednak uprchlíci překvapivě nepocházejí z nejchudších vrstev společnosti. V Hospodářkách zase nedávný místopředseda vlády navrhuje zrušení ministerstev pro lidská práva a legislativu a pro vědu a výzkum, což má jedinou drobnou vadu – ani jedno z nich neexistuje. Redaktoři se přitom Babiše ani nepokoušejí korigovat,“ píše Zlatkovský.

Celý článek naleznete zde.

Podobných nepřesností nebo možná „alternativních faktů“, které rád používá 45. prezident USA Donald Trump, je prý plná Babišova knížka o jeho snech. Úkolem novinářů by mělo být na tyto nepřesnosti upozorňovat. Otázka však podle serveru je, zda to má vlastně smysl. Čím víc upozorňují americká média na to, že Trump vykládá fakta velmi volně – po svém, tím víc Trump útočí na zlá média a prezidentovi voliči mu za to tleskají.

„Ani s Andrejem Babišem tak nejspíš nemá cenu na základě jeho faktických tvrzení dlouze polemizovat. To, co z novinářského pohledu opodstatnění má, je kriticky reflektovat jeho vize a ideologii a ukazovat, že Babišovy nápady na omezení demokratického procesu a direktivní řízení státu už tu byly v minulosti několikrát, pokaždé s přinejmenším neslavnými výsledky. Pečlivému vyvracení alternativních faktů se nevyhneme – ale nesmíme přitom zapomínat, že nakonec tak jako tak vždy zvítězí emoce,“ uzavírá autor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…