Babiš začne jednat o podpoře nebo toleranci pro menšinovou vládu

19.12.2017 7:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes začne jednat s představiteli stran zastoupených ve Sněmovně o podpoře nebo toleranci pro svou menšinovou vládu. Nad programovým prohlášením se ráno sejde se zástupci ODS a poté lidovců. Dokument zhruba o třech desítkách stran schválila vláda v pondělí.

Babiš začne jednat o podpoře nebo toleranci pro menšinovou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš chce programové prohlášení do vánočních svátků představit vyjednávačům všech sněmovních stran. S druhým kolem jednání o případné podpoře vlády počítá po Novém roce. O důvěru Sněmovnu požádá 10. ledna, zatím ji žádná strana nepřislíbila. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I kdyby ale komunisté vládu podpořili, bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby menšinová vláda důvěru získala.

Babiš původně plánoval pořadí schůzek nad programovým prohlášením sestavit podle síly sněmovních stran vzešlých z říjnových voleb, minulý týden ale uvedl, že vzhledem k časovým možnostem partnerů se to asi změní. Ve středu se tak premiér sejde se zástupci ČSSD, Starostů a nezávislých a také komunistů. Na čtvrtek jsou naplánované schůzky s Piráty, SPD a TOP 09.

V návrhu programového prohlášení Babišova vláda počítá se zjednodušením a elektronizací daňového systému či s vytvořením pravidel pro „předvídatelný růst minimálních mezd“. Kabinet chce také usilovat o snižování rizik terorismu a plánuje vést srozumitelnou zahraniční politiku zaměřenou na prosazování českých národních zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…