Babiš zářil. Afghánistán: Češi to zvládli

19.08.2021 15:28

Evakuace z Kábulu skončila. Zachránili jsme všechny, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci. Ocenil armádu i velvyslance Jiřího Balouna. Ten získal nejvyšší vyznamenání v oblasti české diplomacie, neboť řídil evakuaci spolupracovníků z Kábulu.

Babiš zářil. Afghánistán: Češi to zvládli
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš v Mostě

„Predikce byly původně na měsíce, potom na týdny, na dny, na hodiny – a nakonec na letišti se to samozřejmě řešilo v minutách všechno. Zároveň jsme zjistili, že náš soused Ahmad Masúd odjel z domu, to znamená, že jsme přišli o veškerou bezpečnost, protože i jeho dům byl plný ozbrojenců, a tím pádem pro nás určitá úroveň bezpečnosti, a museli jsme všechno předělat s tím, že máme několik málo hodin,“ popisoval na tiskové konferenci Baloun.

„V pondělí se bohužel situace vyhrotila, kolem letiště začaly být desetitisíce lidí, byla střelba. Já jenom, samozřejmě jste o tom četli, zprávy máte, bylo několik mrtvých, ze strany mezinárodního štábu byla čtyři střelná poranění, ze strany státu a zaměstnanců NATO, během pondělí. Letiště bylo zavřené, dráha byla zavřená, takže naše letadlo ani nemohlo přistát, museli jsme ho nechat odletět zpátky s tím, že bude vyčkávat na vývoj situace. V noci se situace zlepšila, brány se otevřely a ranvej byla provozuschopná. Všechny systémy začaly pracovat, to znamená, že naše letadlo mohlo dopoledne přiletět a my jsme postupně začali cestou ústředí operačního štábu armády obvolávat spolupracovníky s jejich rodinami. Naši lidi na ně čekali na bráně. Situace se zase zkomplikovala s tím, že tam byli ale Tálibánci, kolem celého letiště,“ dodal Baloun, že kontrolovali všechny, kteří na letiště přicházeli.

„Díky vynikající práci našeho ochranného týmu, přímo tam na místě, jsme nakonec postupně všechny lidi dostali na letiště,“ zakončil Baloun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…