Babiše přiměju, aby se za své sprosté pomluvy omluvil, věří Kalousek. Ruský a čínský troll Zeman, ostuda ve světě

29.12.2018 13:01

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek poskytl rozhovor serveru Blesk Zprávy. V něm se mimo jiné ohlédl za letošním rokem, kdy hovořil například o zdanění náhrad za církevní restituce či zmínil své spory s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Babiše přiměju, aby se za své sprosté pomluvy omluvil, věří Kalousek. Ruský a čínský troll Zeman, ostuda ve světě
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Kalousek se úvodem rozhovoru vyjádřil k tomu, že jeho spor s Andrejem Babišem přerostl na úroveň soudu, když premiéra zažaloval. „Já nejsem cukrová panenka a sám pro silnější slovo také nejdu daleko, takže výroky jako zloděj zlodějská a ožrala zvlášť od člověka, jako je Andrej Babiš, bych nikdy nežaloval a já jsem je nežaloval,“ poznamenal Kalousek s tím, že mu daleko více však vadilo to, že Babiš o něm řekl, že rozkrádal ministerstvo obrany a že zabíjel lidi na padácích. 

„Podal jsem civilní žalobu a asi to bude trvat trochu dlouho, protože civilní žaloby mají svůj časový průběh, ale dříve nebo později občan Miroslav Kalousek přiměje občana Andreje Babiše, aby se za svoje sprosté pomluvy omluvil. O nic jiného mi nejde,“ poznamenal Kalousek. 

Původní text ZDE.

Vymezil se také proti tomu, že by jeho strana měla program Antibabiš či Antizeman. TOP 09 má dle jeho slov svůj vlastní politický program. „Máme samozřejmě svůj program jako konzervativní proevropská strana, ale to, čemu babišovská propaganda říká Antibabiš nebo případně Antizeman, tak to je pozitivní program,“ sdělil. 

Své pak řekl i k hlavě státu. „Prezident republiky je součást exekutivy a my, mám-li mluvit za TOP 09, nemáme velké nároky na prezidenta republiky. Nám by úplně stačilo, aby ctil a respektoval Ústavu, kdyby byl loajální k našim spojencům alespoň tak, jako jsou oni k nám,“ poznamenal Kalousek s tím, že by mu stačilo, kdyby prezident nebyl ruský a čínský troll a nedělal ve světě ostudu. 

Finanční náhrady za církevní restituce byly další téma, k němuž se Kalousek vyjádřil. Ve druhém čtení ve Sněmovně v prosinci nebyl osobně přítomen, což některým poslancům leželo v žaludku. „Já jsem měl dlouhodobě plánovanou zahraniční cestu a plánoval jsem ji na dobu, kdy žádná schůze být neměla. Nemohl jsem tušit, že komunisté svolají řádnou schůzi zrovna na 16. prosince,“ poznamenal a vysvětlil, že otázka církevních restitucí má dvě roviny – jedna je politická, druhá právní. 

„Ta politická je neúnosná tím, že před 70 lety byly církve okradeny úplně o všechno. Jejích duchovní byli často uvězněni, mnozí umučeni, mnozí popraveni, byl spáchán obrovský zločin. Po 70 letech se podařilo dosáhnout částečné napravení křivdy, a to současně s narovnáním vztahů mezi státem a církví. To nejsou jen restituce – to je celkové narovnání vztahů mezi státem a církvemi. A pokud někdo chce po 70 letech ty subjekty oloupit znova, opět jsou mezi nimi komunisté, tak je to jenom druhý zločin a druhá sprostá krádež,“ zmínil. 

Závěrem se pak Kalousek vyjádřil ke kauze premiéra Babiše – k jeho možnému střetu zájmů a k pozastavení dotací pro Babišův někdejší holding Agrofert. „Bohužel to není jen kauza premiéra Babiše, i když je to samozřejmě z jeho viny, ale je to problém celé České republiky. Protože přes tuhle kauzu, když se řeší v Evropském parlamentu a bude to řešit i Evropská komise, se bude všech 27 partnerů (26 po brexitu) dívat na Českou republiku jako na zemi, která není důvěryhodná, a jestli čerpá dotace z EU transparentním způsobem a podle pravidel,“ uzavřel Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…