Babiše si tu nikdo nevšiml, hlásí redaktor ČT z jednání o Řecku. A bankrot...

22.06.2015 22:30

Poslanec Jan Volný (ANO) a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa diskutovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o situaci v Řecku. Volný v této souvislosti hájil svého stranického šéfa Andreje Babiše, který vyslovil jasné přání, aby Řecko už konečně zbankrotovalo. Váňa byl mnohem opatrnější. Jasná slova přidal i zpravodaj ČT.

Babiše si tu nikdo nevšiml, hlásí redaktor ČT z jednání o Řecku. A bankrot...
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Volný konstatoval, že Řecko je natolik zadlužené, že by mu možná bankrot prospěl. „Pan Babiš říká, co si myslí, bez politického klišé,“ konstatoval poslanec ANO s tím, že čistě ekonomicky by byl bankrot prospěšný a Řecko by očistil. Nesmíme prý ale zapomínat ani na hlediska sociální a politická. V tuto chvíli se prý bohužel zdá, že Řecko nejde naproti přáním svých věřitelů, což je zkrátka problém.

Váňa byl mnohem opatrnější, když varoval před tím, co by řízený bankrot Řecka mohl znamenat pro celou EU. A zatím jsme ještě na hranici bankrotu. Řekové sami by možná bankrot přivítali, protože mají představu, že se tím zbaví dluhů, ale ani oni podle mého nejsou schopni dohlédnout všechny důsledky. I Váňa uznal, že současná řecká levicová vláda strany Syriza naslibovala věci, které byly nesplnitelné, a teď je třeba říci jasné slovo.

Komentář přidal i zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal, který jasně řekl, že vrcholní politici stojí o to, aby Řecko zůstalo v eurozóně. „Prohlášení ministra financí ze země mimo eurozónu si tu nikdo nevšiml,“ prohlásil na rovinu zpravodaj na adresu Andreje Babiše. Předpokládá se přitom, že případný odchod Řecka z eurozóny by měl jasný dopad i na země neplatící eurem, jako je Česko.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Zákonodárci se shodli i na tom, že by se ministr Babiš měl připravit na možný řecký pád. A český stát by se měl starat o to, abychom jednoho dne nedopadli jako Řecko. Váňa také v nadsázce poznamenal, že případný bankrot Řecka by Českou národní banku zbavil starostí, jak dál pokračovat v oslabování koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…