Babiše zvolili předsedou. Má všechny hlasy, jen sám si ho nedal

28.02.2015 14:41

Žádné překvapení se na sněmu ANO při volbě předsedy neodehrálo. Znovu se jím stal současný ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš. Od delegátů tak dostal mandát k tomu, aby se pokusil v příštích sněmovních volbách vyhrát tak výrazně, aby mohl ještě víc měnit Česko.

Babiše zvolili předsedou. Má všechny hlasy, jen sám si ho nedal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš je staronovým předsedou hnutí ANO. Babiš na víkendovém sjezdu svého hnutí ostře kritizuje ČSSD. V nominačním projevu na předsedu strany dal najevo, že se mu s ČSSD nevládne zrovna pohodlně, takže by v příštích sněmovních volbách rád vyhrál tak výrazně, aby mohl měnit Česko i v těch oblastech, za které teď hnutí ANO neodpovídá.

"Odevzdáno bylo 187 volebních lístků. Jeden byl neplatný a 186 volebních lístků bylo pro Andreje Babiše, který se tímto stává předsedou hnutí ANO," zaznělo na sněmu. "Díky moc, jak říká Karel Gott, to jsem fakt nečekal," glosoval své znovuzvolení Babiš, který se těší na další spolupráci s členy hnutí.

Pak přiznal, že jediný neplatný hlas je jeho vlastní, zalitoval, že alespoň jeden z delegátů nehlasoval proti, neboť teď prý novináři zase budou psát, jaký je diktátor, a nakonec projevil největší radost z toho, že jej prý jeho vnučka poznala v televizi.

Následnou tiskovou konferenci Babiš zahájil slovy: "Já mám něco říkat, jo?" a usmíval se. Následně zopakoval, že je rád za znovuzvolení. "Dobrá zpráva je, že paní Jermanová se teď vzdala kandidatury, ale slíbila, že mě vyzve příště," vyjádřil následně svůj názor.

Prý bude v hnutí ANO připraven spolupracovat s kýmkoliv, protože v ANO to prý nefunguje jako v klasických stranách, kde krajské organizace rozhodují o tom, kdo bude ministrem. ANO je podle Babiše otevřené hnutí, všechny osobnosti jsou vítány.

Po urychlení volby čeká pestrou diskuzi o směřování hnutí, hodnot, cílů a tak podobně.

Zvyšování daní nebude

Odmítl, že by příliš vehementně kritizoval své koaliční partnery. "Já jsem řekl jenom pravdu. Pokud by naše tradiční politické strany fungovaly dobře, tak já bych dneska hrál tenis. Všichni si tady pamatují opoziční smlouvu, dobu, kdy ODS a ČSSD zradily své voliče. To není moje vina," zdůraznil. "Já myslím, že jsem se vyjádřil ještě dost mírně a slušně," je přesvědčen staronový šéf ANO. Po vnitrostranické diskuzi se ukáže, jestli ANO bude chtít otevřít nějaké téma v koaliční smlouvě.

"My jasně říkáme, že se nechceme zadlužovat. Vidíme, jak to vypadá dneska s Řeckem. Dokonce tam volby vyhrála strana, která říká, že nebude platit dluhy, to se nám nelíbí," zdůraznil Babiš. V Česku ale nechce zvyšovat daně, protože se nepodařilo realizovat všechny kroky k nápravě situace. "Za dobu této vlády na zvyšování daní nebude čas," oznámil jasně. Opatření, která dnes realizuje, se totiž projeví až v průběhu let. Měla by nastat doba, kdy stát přestane fungovat jen a pouze na dluh. Kdyby stejně fungovali soukromníci, žádné bychom tu dnes neměli.  

Na dotaz z Hospodářských novin dal jasně najevo, že si nepřipouští údajné ne právě růžové vybírání daní. "Musíte si to lépe nastudovat," doporučil Babiš novináři s dovětkem, že Češi jsou vůbec poprvé lídrem nastolování daňové politiky v EU, kde se také bojuje s karuselovými obchody. Stejně tak napravuje chyby z minulosti. Bojuje proti tomu, aby Praha již nebyla daňovým rájem, aby finanční úřady dělaly to, co mají a podobně.

Útok na "staré politiky" a na média

Nakonec se ostře vymezil vůči České televizi, která mu prý poskytuje příliš málo prostoru, když se snaží vysvětlovat, že není ve střetu zájmů. Rozhodně si prý nechce ničit svou pověst nějakými podezřelými obchody. "Peníze pro mě nezajímají nic, já tu chci něco zanechat. Copak za to můžu, že jsem tady? Kdyby pánové Topolánek s Kalouskem dělali to, co mají, tak já tu dneska nejsem," rozčílil se znovu šéf hnutí ANO.

Zdůraznil také, že Agrofert má vyšší zisk v Německu, nikoli v Česku. V Česku je navíc tolik sledován, že by se všichni dozvěděli o chybě, kdyby ji Babiš udělal. "Ale já vám tuhle příležitost nedám," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…